“Discriminatie aanpakken wordt toch wel moeilijker gevonden.”

De documentaire ‘Blauwe Familie’ laat zien dat politiemensen van kleur tegen een muur aanlopen als ze racisme of discriminatie willen aankaarten, ze zeggen te worden weggepest of ontslagen. Politiechef Midden-Nederland Martin Sitalsing beaamt dat racisme en discriminatie een structureel probleem zijn binnen de nationale politie. Hij reageert bij Op1.

De documentaire De Blauwe Familie doet veel stof opwaaien. Agenten spreken openhartig over racisme en uitsluiting binnen de politie. Dit doet Martin Sitalsing, die naast politiechef Midden-Nederland ook portefeuillehouder diversiteit is, pijn. “Aan de ene kant probeer je hard te werken aan diversiteit en dat doen we ook al een lange tijd. Dan is het pijnlijk om te zien dat het na al die jaren nog steeds voorkomt.”

Hardlopen

Volgens de politiechef tornt het aan de professionaliteit van de politie. “We staan voor de waarden van de rechtsstaat, we staan voor Artikel 1 van de grondwet.” Maar veel agenten van niet-Westerse afkomst voelen zich binnen de politie niet veilig. “We willen discriminatie en racisme aanpakken op straat en dat we er intern nog zoveel aan te doen hebben, dat doet gewoon pijn.” Toch verbaast het Sitalsing niet. “Het maakt op een pijnlijke manier zichtbaar dat dat hardlopen tot nu toe op dit thema niet voldoende is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Dominante cultuur

“Er is een dominante cultuur binnen de politieorganisatie”, ziet politiechef Midden-Nederland Martin Sitalsing. Maar ondanks al jaren te werken aan diversiteit, zijn racisme en discriminatie volgens hem een structureel probleem binnen de politie. “Discriminatie aanpakken wordt toch wel moeilijker gevonden. Dat gebeurt wel als iemand zijn dienstwapen verkeerd gebruikt of als er sprake is van een greep uit de kas intern in de organisatie.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Martin Sitalsing terug.

Vergelijkbare artikelen