Martin Sitalsing over de aanpak van verwarde personen: ”In acute situaties zou de aanwezigheid van de GGZ mooi zijn”

Ruim vier op de vijf mensen die na politiegeweld overlijden, vertoonden verward gedrag. Vaak was er alcohol of drugs in het spel. Vooral de nabestaanden, maar ook de dienders op straat, dragen het de rest van hun leven met zich mee. Hoe voorkom je dat agenten zich zo bedreigd voelen dat ze dodelijk geweld toepassen? Dat bespreken we bij Op1 met politiechef Amsterdam Frank Paauw en politiechef Midden-Nederland Martin Sitalsing.

GGZ
Ruim vier op de vijf mensen die na ingrijpen van de politie overlijden, vertoonden verward gedrag. Wat moet er veranderen? Politiechef Martin Sitalsing: ”In acute situaties zou de aanwezigheid van de GGZ, die een zekere mate van gedragsdeskundigheid hebben, mooi zijn. Dan kunnen we samen in die acute situaties optreden en daarnaast voorkomen dat het het zover komt. We moeten aan de voorkant veel beter zicht houden op mensen die risico’s met zich mee brengen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Te snel schieten
Het beeld van de politie is op dit moment niet zo positief te noemen. Er wordt agenten bijvoorbeeld verweten dat ze te snel de trekker overhalen. Politiechef Frank Paauw vertelt dat de politie eerder terughoudend is met schieten dan over die grens heen te gaan: ”Wij hebben te maken met hele professionele mensen, die er alles aan doen om te voorkomen dat ze in die situatie terecht komen. Iedereen denkt dat wij criminelen neerschieten, maar wij schieten patiënten neer op sommige momenten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen