Özcan Akyol en Karina Herasimenko over ‘De Gevluchte Gast’

Tot de oorlog in Oekraïne uitbrak had ondernemer Karina Herasimenko uit Kiev een fijn leven. Door de Russische invasie moest ze noodgedwongen afscheid nemen van haar koffiezaken en vluchtte ze samen met haar twee kinderen en haar moeder naar Nederland. Samen met Özcan Akyol, die haar sprak voor zijn programma ‘De Gevluchte Gast’, schuift ze aan bij Op1.

‘De Gevluchte Gast’ is een spin-off van het interviewprogramma ‘De Geknipte Gast’ van Özcan Akyol. Het oorspronkelijke idee was om daarin Oekraïense vluchtelingen te gast te hebben. Maar ‘Eus’ wilde het breder trekken. ”Er zijn wel meer oorlogen geweest recent, Syrië en Afghanistan. Ik wilde het programma doen omdat je ziet dat het debat in Nederland ontspoort. Het verhaal van Karina laat zien dat het ook mensen zoals wij zijn. Het beeld van de zielige vluchteling of de gelukszoeker, wat graag wordt gebruikt door populisten, wilde ik graag onderuit halen door mensen op te voeren die helemaal niet voldoen aan dat stereotype.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Propaganda

Voor de oorlog had Karina nog een aantal Russische vrienden, maar nu niet meer. Ze merkte al snel de invloed van de propaganda op haar voormalige vrienden. ”Ik vertelde ze dat ik mijn land moest verlaten vanwege hun soldaten. Ik probeerde ze de waarheid te vertellen. Ik heb zelfs nieuws voor ze naar het Russisch vertaald, maar ze geloofden me niet. Ze noemden me een nazi. En ze vroegen of het waar is dat ik kinderen eet.”

Kijk hier het hele gesprek met Özcan Akyol & Karina Herasimenko terug. 

Vergelijkbare artikelen