Ernst Kuipers doet een beroep op onze verantwoordelijkheid

Verschillende corona-experts hebben fikse kritiek op het coronabeleid van het kabinet en vrezen voor een nieuwe lockdown in de herfst of de winter. Volgens minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers is het ook aan de samenleving om zichzelf goed voor te bereiden. Wat is zijn strategie? 

Mondkapjes, 1,5 meter en lockdowns: de coronamaatregelen van afgelopen winter liggen inmiddels al ver in het verleden. Toch dreigt er komend najaar weer een nieuwe coronagolf aan te komen, zegt Ernst Kuipers. “Ik kan niet in een glazen bol kijken, maar het is verstandig om daar echt vanuit te gaan. In Amerika en New York zie je alweer een nieuwe omikronvariant en een sterkte stijging van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames.”

Ook in Nederland wordt gevreesd voor nieuwe varianten. Twee om precies te zijn. “Er zijn deze week twee nieuwe varianten als zorgelijk bestempeld, daar moeten we echt op inzoomen. En dan is er dus ook nog de nieuwe variant in Amerika, die nog weer besmettelijker is en zich minder lijkt aan te trekken van eerder opgebouwde afweer. Dat geeft aan het verstandig is om ons goed voor te bereiden en constant alert te blijven”, volgens Kuipers

Coronabeleid

Maar hoe gaat die voorbereiding eruit zien? Niemand zit te wachten op maatregelen die voor de zoveelste keer de maatschappij ontwrichten. Kuipers hoopt dat de samenleving zelf zijn verantwoordelijkheid neemt, zodat strenge maatregelen uit kunnen blijven. “We hebben de afgelopen twee jaar steeds te horen gekregen dat iedereen zo min mogelijk maatregelen wil. Veel sectoren gaven aan dat ze zelf de mogelijkheid wilden om maatregelen te nemen. Veel sectoren weten hoe dat moet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Tijdens vorige coronagolven is vaker een beroep gedaan op de verantwoordelijkheid van de samenleving. Vaak pakte dat slecht uit, maar toch denkt Kuipers dat het deze keer anders zal zijn. “Het is zaak dat we leren verantwoordelijk te zijn, want dat virus gaat niet meer weg. Dat blijft onder ons en we zien steeds nieuwe varianten ontstaan.”

IC-bedden

In de afgelopen twee jaar bleek regelmatig dat er een enorme krapte aan IC-bedden is in Nederland. Desondanks zegt Mark Kramer, de opvolger van Kuipers als beddenbaas, dat de capaciteit nog even groot is als vroeger. Zijn we wel goed voorbereid? “Ja, maar let op. Of je nou 1700 bedden hebt of vijf keer zoveel. Als je een virus hebt waar mensen niet tegen beschermd zijn en waar iedereen mee geïnfecteerd kan raken, kan je zoveel bedden hebben als je wilt, maar dan voorkom je niet dat je in de problemen komt”, besluit Kuipers.

Kijk hier het hele gesprek met Ernst Kuipers terug.

 

Vergelijkbare artikelen