Diederik Gommers over de stijging in het aantal ziekenhuisopnames: “Er zal zeker druk komen op de bedden, maar geen paniek”

Ondanks dat een daling lijkt ingezet in het aantal mensen dat positief getest wordt op het coronavirus, stijgen de ziekenhuisopnames door. Vandaag was de grootste toename sinds eind april. Epidemioloog Amrish Baidjoe en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers bespreken bij Op1 hoe zorgelijk deze ontwikkeling is.

IC-opnames
Gommers: “Dit hebben we natuurlijk vaker gezien. Het aantal besmettingen lijkt af te toppen, dus ik verwacht eigenlijk dat de de komende dagen nog wel IC-opnames zullen zien, maar niet tot een hele hoge piek. Ik verwacht 150-200 en daarna zullen we het wel weer zien dalen. Er zal zeker druk komen op de bedden, maar geen paniek.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Te vroeg, te snel, te veel
Veldepidemioloog Amrish Baidjoe heeft zich behoorlijk uitgelaten over de eerdere versoepelingen. “Het was te vroeg, het was te snel en het was te veel. En dat mondt zich ook uit in deze cijfers. We hadden onszelf meer de tijd moeten gunnen om te vaccineren, en dat hadden we kunnen weten.”

Besmetting na volledige vaccinatie
Gommers snapt dat men schrikt van het nieuws dat er mensen zijn die besmet raakten na volledige vaccinatie, maar het was bekend dat de vaccinaties niet 100% beschermen. “Maar wat we nu zien, is dat de deltavariant dit 6-7% erger maakt.” Baidjoe: “Het was eigenlijk geen nieuws, maar werd door wat scherpe headlines als nieuws gebracht.”

Belang van ventilatie
“We moeten een omslag in ons denken maken en meer voorkomen dat we elkaars lucht inademen.” Aldus Baidjoe. “Ventilatie is helaas een ondergeschikt onderwerp geweest in de basismaatregelen. Als we vermijden dat we elkaars lucht inademen, verlaag je het risico op infectie.” Moeten er dan systemen komen? “Laten we beginnen met een raam openzetten. Als we de ramen open hebben met een goede doorstroom van lucht, wordt die lucht ook al ververst.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Amrish Baidjoe en Diederik Gommers terug.

Vergelijkbare artikelen