‘Je bent belangrijker dan de koning, heerlijk!’

De vrieskou buiten is niet voor iedereen een pretje. Patrick van der Jagt leefde zo’n twintig jaar op straat en vertelt hoe zwaar deze dagen zijn voor daklozen. Mitchel Viljeer en Vincent van der Kaai proberen het ze in ieder geval iets makkelijker te maken door de Rotterdamse straten sneeuwvrij te houden en weerman Reinier van den Berg weet hoe lang de kou nog aanhoudt.

Reinier van den Berg vindt de weersituatie nog steeds heel spannend. Vlak voor de uitzending zat hij nog op zijn laptop te kijken. “De winter is ingevallen, op spectaculaire manier, zoals we tijden niet hebben gezien met die sneeuwjacht. Het weer begint nu een beetje tot rust te komen. De meeste sneeuw is geweest, de wind gaat langzaam maar zeker liggen, de nachten gaan helderder worden en dan wordt het kouder. Later in de week gaat het hele land wel toe naar -10 tot plaatselijk -18. Het hoogtepunt is komend weekend met hele lage temperaturen in de nacht,” vertelt de weerman.

Patrick van der Jagt
Maar niet voor iedereen is deze Siberische kou een pretje. Voor daklozen bijvoorbeeld. Patrick van der Jagt was zo’n twintig jaar dakloos en vertelde eerder al in het tv-programma Het Rotterdam Project over zijn nachten buiten. “Ik weet er nog heel veel van. Ik was een persoon die niet binnen wilde slapen, ook niet als het zo koud was. Ik was gewoon iemand die buiten leeft. En ik was heel erg verslaafd aan heroïne en cocaïne, ik moest scoren. Ik moest buiten zijn en liep de hele dag in dat cirkeltje rond.”

Er wordt door heel Nederland extra dag-en nachtopvang voor dakloze mensen ingericht. Is dat voor iedereen een oplossing? Patrick reageert: “Ik vind dat mensen er recht op hebben. En ik vind ook dat je ze moet stimuleren om het te doen, maar ik denk niet dat je daadwerkelijk iedereen van de straat af kunt krijgen.” 

Patrick vertelt wat de gevolgen kunnen zijn als je met deze temperaturen ’s nachts op straat slaapt. “Er zijn momenten geweest dat ik zwaar onderkoeld richting de dagopvang liep om een bakje koffie te doen. Onderkoeling betekent dat je wakker wordt, maar je niet kunt bewegen. Je trilt wel, maar je kan niks. Het doet verschrikkelijk pijn ook. In die nachten wilde ik slapen, omdat ik de kou niet wilde voelen. Ik was ook heel vaak ook onder invloed van drugs. En als ik dan tien uur later wakker werd en zwaar onderkoeld was, dan moet je gaan bewegen, maar je kunt niet omdat je lichaam zo lang in die temperatuur heeft gelegen. Dat is gewoon verschrikkelijk.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Strooimannen
De Rotterdamse wegen sneeuwvrij houden en tegelijkertijd een filmpje viral laten gaan. Mitchel en Vincent van de gemeentelijke dienst Stadsbeheer draaien hun hand er niet voor om. De strooimannen vertellen hoe ze het begin van deze koudegolf hebben beleefd. “Ja geweldig, dit is helemaal het einde. Dan voel je je gewoon speciaal, dan ben je nog belangrijker dan de koning. Heerlijk”, zegt Vincent van der Kaai.

“Hier leef je echt naartoe”, zegt Mitchel Viljeer, die overloopt van enthousiasme. “Ik ben coördinator gladheidsbestrijding en toen wij dat weerbericht zagen, daar hebben wij acht jaar naartoe geleefd. Dan gaat het in de app-groepen helemaal los, nu moeten wij laten zien dat je er staat met z’n allen. Dan wil je die eerste sneeuwvlokken op de schuiver.” En even daarna: “Dit gaat bij mij de kasten in. Als er een bokaal van gemaakt kan worden, ja heel graag.”

Vincent werkt ondanks de kou in korte mouwtjes. “Het is eigenlijk nooit koud, Wim Hof (The Iceman) is mijn grootste idool, wat een geweldige man is dat. Ik heb geen jas, wel een motorjas, maar ik mag niet afrijden dus die hangt lekker aan de kapstok,” zegt Vincent, die vertelt dat hij ook elke dag koud doucht. “Het gaat vooral om de ademhaling. Ik houd het makkelijk vol, dit is niets. Antarctica, dat is pas koud.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het volledige gesprek terug

 

 

 

Vergelijkbare artikelen