Hoe gaat COA de problemen in de vluchtelingenopvang oplossen?

In Ter Apel hebben een aantal asielzoekers op stoelen moeten slapen, omdat er weer geen bedden beschikbaar zijn. En terwijl de doorstroming naar andere opvangcentra niet goed verloopt, verwachten ze in het Groningse asielzoekerscentrum tweehonderd nieuwe vluchtelingen. Hoe gaat het Centraal Orgaan Asielzoekers de problematiek in de vluchtelingenopvang oplossen? COA-directeur Milo Schoenmaker schuift aan bij Op1.

Ons eigen Lampedusa, zo noemt de burgemeester van Groningen de crisis in het aanmeldcentrum in Ter Apel, maar afgelopen nacht hebben ze het gered. “We hebben vanochtend geconstateerd dat we weer plekken te kort kwamen. In de loop van de dag hebben we contact gekregen met de gemeente Emmen, waardoor we daar mensen naar toe konden brengen. Iedereen heeft weer onderdak vanochtend.”

Structuur en rust

“Het is een normale werkdag bijna”, zegt de COA-directeur over de druk elke dag om genoeg slaapplekken te vinden voor asielzoekers. “Het lukt tot nu toe altijd wel, maar we hebben er altijd hulp bij nodig. Die hulp krijgen we ook, voornamelijk van veiligheidsregio’s. Maar we moeten wel toe naar meer structuur en meer rust, want dit put iedereen uit. Niet in de laatste plaats mijn eigen medewerkers, die er iedere dag weer klaar voor staan en waarvan ik hoor dat zij het echt niet lang meer volhouden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Hoe problemen oplossen?

“Het bad zit helemaal vol, elke druppel die erbij komt, is een probleem.” Daarom wil Schoenmaker de problemen in de vluchtelingenopvang opgelost gaan worden, maar hoe? “Voor de korte termijn moeten we echt nog even verder met de veiligheidsregio’s. Ik zou het mooi vinden als we daar iets meer structuur in konden aanbrengen. Je zou dan kunnen zeggen dat deze week de regio’s A, B en C aan de beurt zijn. Volgende week zijn dan de regio’s D, E en F aan de beurt. Of dat nodig is, zien we in die week wel, maar dan weten we wel wie moeten bellen als dat nodig is.”

Bedden voor Oekraïense vluchtelingen

12.000 bedden zijn er gereserveerd voor Oekraïense vluchtelingen. Dat zijn bedden die niet gebruikt worden voor andere vluchtelingen. “Ik zou graag zien dat we daar een deel van kunnen gebruiken om onze actuele nood op te lossen. Dat gebeurt soms, maar mondjesmaat.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Milo Schoenmaker terug

Vergelijkbare artikelen