Renske Leijten is tegen verplichten van hybride warmtepomp

Het kabinet kondigt aan dat het vanaf 2026 wil dat CV-ketels alleen nog verwarmd mogen worden door een hybride warmtepomp of een vergelijkbaar alternatief. Verantwoordelijk minister Hugo de Jonge hoopt met het stellen van een deadline duidelijkheid te geven aan leveranciers en huiseigenaren. Maar hoe realistisch is dit plan? CDA-Kamerlid Henri Bontenbal is groot voorstander, maar volgens SP-Kamerlid Renske Leijten is het voor veel mensen onbetaalbaar. 

CDA-Kamerlid Henri Bontenbal vindt de stap naar een hybride warmtepomp een mooie route. ”Het is stapsgewijs. Je hoeft niet in één keer helemaal van het aardgas af.” Als je in 2026 een nieuwe CV-ketel wil aanschaffen, moet dat er dus een zijn met een hybride pomp. ”Via normeren gaan we dat meer afdwingen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Risico bij huishoudens

SP-Kamerlid Renske Leijten is een stuk minder enthousiast over de plannen van het kabinet. ”De omslag naar warmte en energie zonder gas wordt nu dwingend opgelegd. Waarbij de overheid niet mensen helpt en aan de hand neemt maar het risico bij de huishoudens legt. Ik denk niet dat De Jonge mensen met dit plan overtuigd en dat baart mij zorgen. We weten dat mensen graag hun steentje bij willen dragen. Ze maken zich zorgen om het klimaat, Rusland en de energierekening. Maar op deze manier legt de overheid het risico bij de gezinnen zelf.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Normeren en subsidiëren 

Bontenbal ziet dat anders: ”Het is de combinatie van normeren en subsidiëren. Dus je wordt in die overstap geholpen. Mensen met lage inkomens wonen vaak in sociale huurwoningen. Die hoeven zelf die investeringen niet te doen, dat zal de woningcoöperatie doen. Ik denk dat deze coalitie de omslag heeft gemaakt en heeft gezegd dat als we de energietransitie echt voor elkaar willen krijgen, dan moeten we de lage inkomens als meeste helpen.”

Kijk hier het hele gesprek met Henri Bontenbal en Renske Leijten terug.

Vergelijkbare artikelen