Lilian Marijnissen: ”Grote bedrijven en allerhoogste inkomens zouden we meer kunnen laten betalen”

Nederland kent de grootste koopkrachtdaling in de afgelopen veertig jaar, meldt het Centraal Planbureau. Oorzaak zijn onder andere de gestegen prijzen van energie, benzine en levensmiddelen. SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen maakt zich zorgen over de mensen met lage inkomens of een AOW-uitkering. Zij worden het hardst geraakt. Ze dringt aan op snelle compensatie door het kabinet. Bij Op1 vertelt ze over haar ideeën.

Sterkste schouders
Volgens Marijnissen moet er snel ingegrepen worden. ”Het kabinet schuift dat steeds maar voor zich uit. Al in december hebben ze wat aangekondigd qua compensatie, mensen wachten nog steeds op de eerste eurocent die daarvan betaald moet worden. Kun je nagaan hoe lang dat nog duurt.” De SP vindt dat de energiebelasting op gas naar nul moet. Marijnissen: ”Dat doet direct iets voor de energierekening. Hoe ga je dat dan betalen? Dan zeggen wij dan vraag je van de sterkste schouders een grotere bijdrage. De grote bedrijven die veel winst maken zouden wat meer kunnen betalen en de allerhoogste inkomens van Nederland zouden wat meer kunnen betalen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Lastenverlichting
Naast de energiebelasting op gas noemt Marijnissen ook nog andere opties die direct effect zouden hebben op de portemonnee van mensen. ”De dubbele belasting die je nu betaalt op benzine daar zou je direct wat aan kunnen doen, het minimumloon zou je kunnen verhogen. Als de bodem omhoog gaat gaan de andere lonen ook omhoog. Het kabinet heeft aangekondigd dat ze de AOW willen loskoppelen van de stijging van het minimumloon. Slecht idee, dat moet dus echt van tafel want dat zal ervoor zorgen dat mensen met een AOW nog meer in de problemen komen. De huren kun je bevriezen. Dit zijn allemaal dingen die je direct kunt doen en die ook direct effect hebben op de rekeningen die mensen moeten betalen en in steeds grotere getale niet meer kunnen betalen.”

Kijk hier het hele gesprek met Lilian Marijnissen terug. 

Vergelijkbare artikelen