Marioepol is gevallen: ”Belangrijke mijlpaal voor Poetin”

Na een maandenlange belegering is het laatste Oekraïense verzet in Marioepol gebroken. De Oekraïense legertop heeft de laatste militairen die zich schuil hielden in de Azovstal-fabriek opdracht gegeven de strijd te staken en daarmee is de havenstad definitief in Russische handen. Chef politieke zaken van HCSS Han ten Broeke en oud-Commandant Landstrijdkrachten Rob Bertholee vertellen wat dit betekent voor het verdere verloop van de oorlog.

De Oekraïense legertop heeft de laatste militairen die zich schuil hielden in de Azovstal-fabriek opdracht gegeven de strijd te staken. ”Het lijkt niet een nieuwe fase in de oorlog in de luiden”, aldus Rob Bertholee. ”Het is wel een belangrijke mijlpaal, met name voor Poetin. Hij kan nu feitelijk zeggen dat hij Marioepol heeft ingenomen. Dat is altijd belangrijk voor hem geweest omdat het een verbinding vormt naar de Krim. Hij kan dus nu een succes claimen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kan Oekraïne winnen?

Er zijn steeds meer geluiden te horen dat Oekraïne de oorlog misschien wel kan winnen. Is dat realistisch? Rob Bertholee denkt van niet. ”Als je kijkt naar de ingewikkeldheid van het gevecht in de Donbas en in het zuiden, en als je kijkt naar de wil van Poetin om dat gebied te hebben, en hoe dat past in zijn idee om Rusland te vergroten en terug te brengen naar het oude rijk. Dan geloof ik er helemaal niets van dat dat zomaar opgegeven wordt.”

Turkije

De agressie van Rusland heeft ervoor gezorgd dat Finland en Zweden nu ook lid willen worden van de NAVO. Historisch, alleen zegt Turkije de toetreding van de landen te willen blokkeren. Toch denkt Han ten Broeke dat Turkije uiteindelijk niet tegen toetreding zal zijn. ”Turkije maakt problemen, het is een beetje als onderhandelen in de bazaar, waarbij je zo lang mogelijk volhoudt om af te dingen. Turkije gaat daar heel ver in, want Erdogan moet een verkiezing winnen en dit maakt hem populair in het binnenland. Bovendien heeft hij er een hekel aan dat met name in Zweden er zes parlementariërs van Koerdische huize zitten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Rob Bertholee en Han ten Broeke terug.

Vergelijkbare artikelen