“De krijgers die daar zitten hebben geen toekomst”

Ongeveer duizend Oekraïners houden zich schuil op het door de Russen omsingelde fabrieksterrein van Marioepol. De humanitaire corridors uit de havenstad mislukten afgelopen weekend volledig. Volgens oud-Commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif is de stad, die grenst aan de Donbas, de hel op aarde. In Op1 vertelt hij over de strategie van de Russen, waarvan hij deze week een felle strijd verwacht.

“Ik vrees dat de krijgers die daar zitten geen toekomst hebben, omdat ze niks zien in het krijgsgevangenschap bij de Russen”, zegt oud-Commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif over de door de Russen omsingelde fabrieksterrein van Marioepol. “Ze vechten gewoon door tot het bittere einde. Er zitten tienduizend Russen eromheen, die kunnen nergens anders worden ingezet. Dus elke dag dat ze vechten, is wel weer winst voor Oekraïne in zijn geheel. Poetin heeft alles bij elkaar geraapt om de operatie te gaan starten in de Donbas. Daar heeft hij zeventigduizend mensen voor klaarstaan, maar tienduizend zitten wel op een andere plek. Die kan hij niet gebruiken op dit moment.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Laatste vijf kaarten van Risk

Volgens de militair adviseur van Zelensky eindigt over twee of drie weken de aanval in de Donbas en daarmee de actieve fase van de oorlog, want de Russen hebben geen troepen meer om aan te vallen. “Dat is juist. Poetin heeft drie weken geleden ervoor gekozen om alles op één kaart te spelen, want overal aanvallen brengt hem nergens succes. Dus hij gaat voor de Donbas. Daarvoor heeft hij uit Rusland overal eenheden en materieel bij elkaar gehaald. Het is alsof je met Risk je laatste vijf kaarten op tafel gooit en tien legers inzet om je tegenstander vast te zetten. Veel meer dan dit heeft hij niet. Met de zeventigduizend man die hij nog heeft, gaat hij aanvallen.”

Volgens Mart de Kruif heeft Oekraïne ongeveer evenveel mannen om in te zetten. “Maar de Russen gaan niet overal vechten, maar sectoren uitkiezen waar ze echt alles vernietigen. Ze proberen met tanks, vliegtuigen en helikopters heel diep door te stoten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De strategie van de Russen

Mart de Kruif verwacht deze week een felle strijd in de Donbas, in Op1 legt de oud-Commandant der Landstrijdkrachten de strategie van de Russen uit. Kijk daarvoor de video hieronder.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Mart de Kruif terug.

Vergelijkbare artikelen