“Johan Derksen is een dinosaurus uit een voorbije tijd”

Zowel Vandaag Inside als D66 worstelen met wat wel en niet kan worden benoemd rond (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Welk signaal geven bekende presentatoren als Johan Derksen als ze lachen om een voorval uit het verleden? En welk signaal geeft Sigrid Kaag af als ze niet adequaat ingrijpt bij meldingen over ongepast gedrag binnen haar eigen partij? We praten er onder andere over met Marcia Luyten.

Na twee weken afwezigheid keerden Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee maandagavond met Vandaag Inside weer terug op televisie. Marcia Luyten heeft aandachtig naar de uitzending gekeken en haar vielen twee dingen op. “Je zag dat alle drie de mannen oprecht berouw toonden over het lachen om dat verhaal over een verkrachting van een bewusteloze vrouw. Ze vonden dat ze het niet zo hadden mogen vertellen en ze zeiden dat het ze zeer speet als ze mensen gekwetst hebben.

Aan de ene kant zat er dus een hoop berouw, maar Luyten zag ook veel woede aan tafel bij Vandaag Inside en dan met name richting verschillende talkshowtafels. “Terwijl ze zelf een afzeikprogramma hebben, waarin ze werkelijk iedereen die niet een witte heteroseksuele man is, afbranden, kunnen ze niet tegen kritiek als ze een verkrachtingsverhaal vergoelijken. Dan gaat het over cancelgemeenschap en, nouja, vrouwen zoals ik”, aldus Luyten.

Trumpiaans

De journaliste noemt de houding van Derksen en zijn collega’s een beetje Trumpiaans. “Ze verdragen geen tegenspraak. Derksen stelde zich op als slachtoffer en dan is de onmiddellijke reactie dat iedereen die hem tegenspreekt een vijand is. Dat vind ik echt een gevaarlijk iets in het publieke debat.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Stamtafel

Marcia Luyten was in eerst instantie heel stellig: Vandaag Inside moest van de buis verdwijnen. Inmiddels lijkt haar mening enigszins bijgedraaid. “Ik vind dat er geen plek is voor televisie waar seksueel misbruik wordt genormaliseerd. Dat was aan de hand en daarvan zei ik ‘dat kan niet’. Ze hebben een heel groot publiek en die zien het genormaliseerd worden,” aldus de journaliste.

Dat betekent echter niet dat er geen plek mag zijn voor een stamtafel. “De wereld hoeft niet alleen maar de VARA of de VPRO te zijn,” aldus Luyten. Die er niet naar wil kijken, maar zoals ze zelf zegt: “zo’n cultuur van dikke tieten tien bier, er zijn genoeg mensen die daar belangstelling voor hebben.” Volgens Luyten gaat het erom dat er niet over de schreef gegaan wordt. “Zodra het gaat om racisme, vrouwenhaat of homofobie mag daar gewoon geen plek voor zijn.”

Johan Derksen is een Dinosaurus

Na de zogenoemde kaarsrel vielen mensen Johan Derksen aan alle kanten af. Hij verloor sponsoren, mocht niet meer op de radio en Talpa gaf niet voldoende steun. Marcia Luyten: “Daar was hij heel boos over en dat vind ik interessant aan deze kwestie. Je ziet eigenlijk dat Derksen een beetje een dinosaurus aan het worden is van een voorbije tijd. Waar vroeger mannen dit soort grappen mochten maken en vrouwen ook meelachten, is het nu de stem van het slachtoffer die de doorslag geeft.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Hoewel de stem van het slachtoffer de doorslag gaf, zit Johan Derksen toch weer aan tafel en is hij toch weer op televisie te zien. “Dat klopt, maar wat ik wel veelzeggend en hartstikke goed vind, is dat ze aangaven dat ze het verhaal niet zo hadden mogen vertellen. Ook Gijp deed dat en die vond ik mogelijk nog erger in de bewuste aflevering. Hij zat zo hard te lachen en riep dingen over een honkbalknuppel, maar nu zeiden ze allebei dat ze het niet zo hadden mogen doen en dat vind ik heel belangrijk”, besluit Luyten.

Kijk hier het hele gesprek over de terugkeer van Vandaag Inside terug.

Vergelijkbare artikelen