Hoe gaat staatssecretaris Maarten van Ooijen de jeugdzorgproblematiek aanpakken?

De jeugdzorg gaat op de schop. Prioriteit geven aan de meest kwetsbare kinderen en marktwerking beperken, zijn de plannen van VWS-staatssecretaris Maarten van Ooijen om de jeugdzorgproblematiek aan te pakken. Gister presenteerde hij zijn plannen aan de Tweede Kamer, maar hoe gaat hij die realiseren? Daarover schuift hij aan bij Op1.

Een op de zeven jongeren loopt bij jeugdzorg en dat moet anders vindt Staatssecretaris Maarten van Ooijen. Gister presenteerde hij zijn plannen om de problemen in de jeugdzorg aan te pakken aan de Tweede Kamer. “Het belangrijkste wat ik tegenkwam is dat we het voor de meest kwetsbare kinderen in Nederland we het, het slechtste geregeld hebben. Dat moet echt anders.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Marktwerking

“We hebben gezien dat op sommige plekken excessief winst wordt gemaakt, dat kan natuurlijk niet. Het CBS heeft 1.500 aanbieders van jeugdzorg geïdentificeerd. Dat zijn van die excessen waarvan de marktwerking veel te ver is doorgeschoten.” Naast dat de staatssecretaris prioriteit wil geven aan de meest kwetsbare kinderen, wil hij ook marktwerking beperken. Maar hoe? “In de manier waarin we jeugdzorg inkopen, moeten we veranderingen doorvoeren. Nu zijn er gemeenten die met een open house constructie zeggen: ‘dit zijn de voorwaarden en iedereen die zich daarop inschrijft, krijgt een contract. Mijn stelling is dat die open house constructie alleen maar voor hele specifieke zorgvormen nuttig zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Maarten van Ooijen over de jeugdzorg terug.

Vergelijkbare artikelen