De eerste foto van het zwarte gat: “Het is supergroot”

Wereldnieuws: het zwarte gat in het centrum van ons sterrenstelsel de Melkweg is op beeld vastgelegd. Dat werd vanmiddag bekend gemaakt door astronomen op gelijktijdige persconferenties over de hele wereld. Wat kan deze foto ons vertellen over het heelal? Dat bespreken we met hoogleraar astrodeeltjesfysica en radioastronomie Heino Falcke en hoogleraar galactische radiosterrenkunde Huib Jan van Langevelde.

De allereerste foto van het zwarte gat in de Melkweg is gemaakt door een internationale groep van astronomen, onder leiding van sterrenkundigen Huib Jan van Langevelde en Heino Falcke. Ze zagen hun droom werkelijkheid worden. “Het is supergroot.”

“Wetenschappelijk is het een bizar moment”, vervolgt Falcke over zijn publicatie van het zwarte gat. “Je kijkt naar een hele andere wereld. Een plek waar de tijd stil blijft staan eigenlijk. Als je voor dat zwarte vlekje staat en je gaat terug is Jan een miljoen jaar ouder. Dan loopt mijn tijd veel langzamer. In die donkere vlek gaat licht verdwijnen, het komt nooit meer terug. Het was voorheen altijd fantasie.”

Eigenlijk geen foto

De foto, die gister gepubliceerd is, is al in 2017 genomen. Hoe wordt een foto van zwarte gat gemaakt? “Het is eigenlijk geen foto maken”, vertelt Van Langevelde. “We gebruiken een netwerk van telescopen die op allerlei plekken van de wereld staan. Op hele hoge droge plekken, want we moeten radiostraling van millimeter golflengte ontvangen. Als al de telescopen tegelijk naar die bron kijken, verzamelen we de data van al die telescopen. Die leggen we heel precies langs elkaar. Uit het onderlinge verband kunnen we terugrekenen hoe het beeld aan de hemel eruit ziet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Heino Falcke en Huib Jan van Langevelde terug.

Vergelijkbare artikelen