Anna Gimbrère: “Ik denk dat de volgende persoon op de maan een vrouw is”

De ruimtevaart is hot, weet wetenschapsjournalist en ruimtedeskundige Anna Gimbrère. Toeristen kunnen tegenwoordig een ruimteretourtje boeken en Rusland schoot deze week nog een actrice het heelal in voor filmopnames. Gimbrère gaf zichzelf eerder dit jaar nog op als astronaut en dat past precies binnen het thema van de World Space Week deze week: vrouwen in de ruimte. De aspirant-astronaut schoof aan bij Op1 met het allerlaatste nieuws uit de ruimtevaart.

Machobolwerk
De geschiedenis van de ruimtevaart kent weinig vrouwen. Waarom? Wetenschapsjournaliste Anna Gimbrère: “De geschiedenis van de ruimtevaart was er toch wel een van machobolwerken, met Rusland versus Amerika. Het was natuurlijk de jaren ’60, de wereld was nog niet geëmancipeerd. Er zijn wel selectieprocedures geweest, waarbij gekeken werd of vrouwen geschikt waren voor de ruimt. Uiteindelijk hebben toen een aantal astronauten geroepen dat de ruimte geen plek voor vrouwen is en daarmee werdt het afgedaan.”

All-female spacewalk
Inmiddels gaat het beter. NASA en ESA zijn echt bezig om actief vrouwen te selecteren. “In 2019 hebben twee vrouwen voor het eerst een all-female spacewalk gemaakt. Ze werden zelfs vanuit Houston toegesproken door een vrouw. Dat was wel echt een mijlpaal en dit zal alleen maar meer worden. Ik denk dat de eerstvolgende persoon die nu op de maan komt een vrouw is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Anna Gimbrère terug. 

Vergelijkbare artikelen