Is kanker over elf jaar een chronische ziekte?

Na 35 jaar in het Antoni van Leeuwenhoek gewerkt te hebben, gaat Emiel Rutgers met pensioen. De borstkankerchirurg verrichte in zijn carrière meer dan 11.000 operaties en is optimistisch over de toekomst. Hij schuift aan bij Op1 samen met kankeronderzoeker René Bernards, die denkt dat kanker in 2033 een chronische ziekte is waar je niet meer aan dood hoeft te gaan. Komt zijn voorspelling uit?

Eén op de zeven vrouwen in Nederland krijgt tegenwoordig te maken met borstkanker. Chirurg Emiel Rutgers noemt het zelfs een epidemie. “Kanker is een gevolg van foutjes in celdelingen. Hoe meer cellen zich delen in een orgaan, hoe meer kans op foutjes. In vrouwelijke borsten zitten heel veel cellen die elke maand opnieuw in deling worden gebracht. In de borsten zitten heel veel celdelingen en dus per saldo veel risico op foutjes in de delingen.”

Volgens Rutgers is de toename in het aantal borstkankergevallen te wijten aan onze welvarendheid. “Voor de oorlog werd een meisje op haar 16e ongesteld, kreeg op haar 21e kinderen, ging gemiddeld tot vijf á zes kinderen met ieder jaar borstvoeding en met haar 45e was ze in de overgang. Het meisje van nu wordt op haar 11e ongesteld, krijgt op haar 30e een kindje en op hun 53e zijn heel veel vrouwen nog vruchtbaar. Het meisje van nu heeft veel meer prikkeling van de borstklieren, dus een veel grotere kans op borstkanker.”

Goed nieuws

Gelukkig is er ook goed nieuws. Want de kans dat je overlijdt aan kanker is in de afgelopen jaren sterk afgenomen. Emiel Rutgers: “Er is sprake van overdiagnostiek, maar vrouwen zijn ook veel alerter. Vroeger voelden vrouwen een knobbeltje en gingen ze niet naar de dokter, omdat ze dachten dat ze toch dood gingen. Tegenwoordig gaan ze wel naar de dokter, omdat er heel veel aan gedaan kan worden. Daarnaast zijn ook de medicijnen enorm verbeterd.”

Volgens Rutgers heeft dat ervoor gezorgd dat de overlevingskans gigantisch gestegen is. “In ’81 was de helft van de vrouwen met borstkanker binnen acht jaar overleden. Nu is 85% na tien jaar nog in leven. Dat heb ik zien gebeuren en er misschien een klein steentje aan bijgedragen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Emiel Rutgers en René Bernards terug.

Vergelijkbare artikelen