Chimène van Oosterhout kreeg drie keer borstkanker: ”De eerste keer doet het meeste zeer, dan schrik je en denk je ik ga dood”

1 op de 7 vrouwen krijgt de diagnose borstkanker. Hoewel er steeds betere behandelingen zijn, vatten veel vrouwen het op als een doodvonnis. Het overkwam Chimène van Oosterhout drie keer. Samen met oncologisch chirurgen Marie-Jeanne Vrancken Peeters en Frederieke van Duijnhoven was ze te gast bij Op1.

Presentatrice Chimène van Oosterhout kreeg maar liefst drie keer borstkanker. “De eerste keer doet het meeste zeer. Dan schrik je en dan denk je ik ga dood. Als ik niets doe dan ga ik dood. De derde keer kwam heel hard binnen omdat ik ook aan de chemo moest.” Van Oosterhout loopt al dertig jaar in het Antonie van Leeuwenhoek rond om behandeld te worden voor kanker en ziet een enorm verschil in hoe de kanker nu behandeld wordt. ”Niet te vergelijken met 30 jaar geleden. Ik heb toen dezelfde operatie gehad en toen tien dagen in het ziekenhuis gelegen en kon mijn arm bijna niet meer bewegen. Nu lag ik om acht uur ’s ochtends op de tafel en om twee uur ’s middags ging ik weg.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Betere behandelingen
Er zijn steeds betere behandelingen, maar veel vrouwen zien de diagnose borstkanker toch als een doodvonnis. Oncologisch chirurg Frederieke van Duijnhoven: “We proberen steeds meer te doen wat moet, en te laten wat niet nodig is. Vroeger was het alle behandelingen zo veel mogelijk en nu kijken we ook naar wat is nou het effect van die behandelingen voor die patiënt. We proberen het steeds meer per patiënt te bekijken. We bedenken nu samen wat er kan én wat er minder kan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Chimène van Oosterhout, Marie-Jeanne Vrancken Peeters en Frederieke van Duijnhoven terug. 

Vergelijkbare artikelen