Ajax is kampioen van Nederland

Het ging de afgelopen weken met horten en stoten, maar Ajax is kampioen van Nederland. De club won in de eigen Johan Cruijff ArenA met maar liefst 5-0 van SC Heerenveen en mocht woensdag voor de 36e keer de kampioensschaal optillen. Maakt de titel na een turbulent jaar alles goed? We bespreken het bij Op1 met voetbalanalist Jan van Halst.

Het was voor Ajax een lang seizoen met twee gezichten. Analist Jan van Halst zag in de eerste seizoenshelft een fantastisch Ajax dat zelfs Europees hoge ogen gooide, maar na de uitschakeling in de Champions League ging de club met horten en stoten naar de finish. “Dat het in de tweede seizoenshelft minder ging, had toch wel wat oorzaken. Enerzijds in het veld, maar vooral buiten het veld donderde het met bijvoorbeeld de zaak rond Marc Overmars.

Volgens Van Halst is het knap dat Ajax zich ondanks de problemen in de bestuurskamer staande heeft gehouden. “Als het bovenin dondert, druppelt dat altijd door naar het eerste elftal. Je moet Ajax echt complimenten geven, want de spelers zijn rustig gebleven. Het voetbal was niet altijd goed, maar de resultaten wel. Uiteindelijk een dik verdiend kampioenschap.”

Hand van de trainer

De hand van trainer Erik ten Hag is in dit kampioenschap duidelijk zichtbaar. “Hij gaat uit van het principe: waar je geen invloed op hebt, moet je je niet aan storen. Dat is makkelijk gezegd, maar Ten Hag heeft dat naar zijn spelers uitgesproken en je zag het echt gebeuren. Op het laatst kreeg het team met veel blessures te maken, maar iedereen bleef stoïcijns. Echt een dik compliment.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Jan van Halst zelf is niet onbekend met het kampioenschap. 20 jaar geleden mocht de analist zelf met Ajax de titel vieren. Hij weet daarom als geen ander hoe het voelt om een kampioenswedstrijd te spelen. “Ik zelf was helemaal waus, maar ik was aan het eind van mijn carrière. Het was voor mij nu of nooit.” Dat sommige jongens op weg naar de kampioenswedstrijd destijds aan het dollen waren in de bus kon Van Halst daarom niet hebben. “Er stond er toen één te filmen, nou ik sloeg die camera uit z’n handen. Maar goed, toen waren we kampioen en heb ik toch even de beelden opgevraagd.”

Alle regels van boord

Van Halst wilde destijds niets liever dan kampioen worden en als je dat dan eenmaal bent, gaan volgens de analist alle regels van boord. “Alle hiërarchische verhoudingen vervallen. Normaal gesproken ben je naar de trainer nog wat voorzichtig, maar die gooi je dan ook in het zwembad. Alles vervalt en het is nu groot feest daar.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over het landskampioenschap van Ajax terug.

 

Vergelijkbare artikelen