Volgens Marjan Olfers is er bij Ajax gebrek aan transparantie

De cultuur binnen Ajax moet veranderen. Woensdag werd in een onafhankelijk onderzoek de ernstige aard van het grensoverschrijdend gedrag van oud-directeur Marc Overmars bevestigd. Wat betekent deze uitkomst voor de vrouwen die te maken kregen met dit gedrag? We praten erover door met hoogleraar Sport & Recht, Marjan Olfers. Ze weet alles van het rapport en vertelt bij Op1 wat er moet veranderen bij Ajax.

Directeur Marc Overmars was niet de enige die over de schreef ging bij Amsterdamse voetbalclub Ajax. Dat komt naar voren uit onafhankelijk onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag binnen de club, dat zegt dat de cultuur binnen Ajax moet veranderen. Marjan Olfers heeft contact met een aantal van de slachtoffers en ze merkt dat de hele soap rond Overmars zwaar voor ze is. “Ik wil er eigenlijk niet teveel over zeggen, want ik merk dat het voor hen heel ingewikkeld is.”

Veel vragen

In de media staat dat het rapport naar buiten is gebracht, maar voor zover Olfers weet, is het niet nog niet bij de slachtoffers terecht gekomen. “Ook ik heb het rapport niet gezien en eigenlijk heeft helemaal niemand het rapport gezien. We moeten het met zijn allen doen met het persbericht.” Volgens Olfers geeft het persbericht maar weinig erkenning aan de slachtoffers. “Meldsters willen vaak erkenning voor het leed dat is aangedaan. Dat kan bijvoorbeeld door oprechte excuses vanuit de organisatie, maar als je het persbericht leest, zijn er nog heel veel vragen.”

De grote vraag is of Ajax nu goed heeft afgerekend met het verleden, iets wat volgens Olfers niet het geval is. “Dat komt met name omdat we het alleen maar moeten doen met het persbericht. Als je het NRC ziet, zie je andere soort gedragingen dan die nu gemeld worden. Bijvoorbeeld het versturen van beeldmateriaal waarop het geslachtsdeel staat, daar wordt niet meer over gesproken. Moeten we dat dan onder die andere gedragingen plaatsen? Dat blijven toch grote vragen, ook als je als meldster erkenning zoekt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Doofpot

Ondanks het persbericht lijkt het erop dat we nog altijd veel niet weten. Is er sprake van een doofpot bij Ajax? Olfers: “Het is in ieder geval een gebrek aan transparantie. Is het dan willens en wetens? Iets echt in de doofpot stoppen vindt ik nog wel iets extra’s, maar je geeft als organisatie weinig duidelijkheid.” Volgens Olfers stapt Ajax gelijk door naar de aanbevelingen en de toekomst, terwijl er eigenlijk een stap terug gezet moet worden. “Reken eerst af met het verleden. Daar hebben de meldsters recht op.”

Kijk hier het hele gesprek met Marjan Olfers terug.

Vergelijkbare artikelen