Aanstaande zondag wordt Titus Brandsma heilig verklaard

Het gebeurt zelden, maar zondag wordt Titus Brandsma heilig verklaard. De eerste sinds 2007. Een katholieke boerenzoon die het tot hoogleraar in Nijmegen schopte, verzetsheld werd en in ’42 door de Duitsers in Dachau om het leven werd gebracht. In 2005 werd hij gekozen tot ‘grootste Nijmegenaar aller tijden’. Wat maakte hem zo bijzonder? Dat bespreken we met burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls en cultureel antropoloog Anne-Goaitske Breteler.

Verzetsman, journalist, hoogleraar en Nijmegenaar Titus Brandsma wordt aankomende zondag door Paus Franciscus heilig verklaard. Een unieke gebeurtenis waar burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls volledig achter staat. “Het feit dat hij zoveel verschillende rollen heeft gespeeld, maakt het sowieso ongelofelijk wat hij allemaal heeft gedaan. Maar vooral dat hij van de gevangenis in Scheveningen tot concentratiekamp Dachau troost wist te bieden. Dat vind ik echt ongelofelijk.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Inspirerend voor iedereen

Volgens cultureel antropoloog Anne-Goaitske Breteler spreekt Brandsma ook niet kerkelijk opgevoede mensen aan. “Het is een hele bijzonder man, die ontzettend veel heeft gedaan. Ook dingen die los van de kerk stonden. Het spreekt me aan dat je niet alleen naar boven kijkt maar juist ook om je heen. Dat je het in medemenselijkheid zoekt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over Titus Brandsma terug. 

Vergelijkbare artikelen