Podcast Traanjagers over Friese jongens op walvisjacht

Actrice Anna Drijver en antropoloog Anne-Goaitske Breteler maakten de podcast ‘Traanjagers’, over de Nederlandse walvisvaart tussen 1946 en 1964. Honderden Friese jongens, die nog nooit de provincie uit waren geweest, voeren op een gigantisch schip naar Antarctica. Over de ontberingen van toen, de stank, de kameraadschap en veranderende denkbeelden over walvisjacht, vertellen Anne-Goaitske en Anna aan tafel.

“Ik wilde maar doorgaan en alles vertellen aan mijn vriend.” Het boek Traanjager van Anne-Goaitske Breteler fascineerde actrice Anna Drijver. “Toen dacht ik hier moet ik iets mee. Toen heb ik gelijk gemaild naar Anne-Goaitske dat ik er een podcast over wilde maken. Maar we hebben haast, de mensen zijn namelijk al op leeftijd. Zij kent de mensen al dus we konden er snel heengaan om de verhalen op te halen”, vertelt Anna Drijver over de totstandkoming van de podcast Traanjagers.

Waarom gingen Friese jongens op walvisjacht? “In die periode waren er op het platteland niet veel vaste banen”, vertelt Anne-Goaitske Breteler. “Toen hoorde ze van kameraden die het al deden dat ze meekonden op de walvisvaart. Je verdiende die tijd genoeg om een nieuwe brommer te kopen, misschien zelfs een huisje te laten bouwen én je kan de kroeg in.”

Baleinwalvis in de studio

Antropoloog Anne-Goaitske nam een stuk balein van de baleinwalvis mee naar de studio. Kijk het fragment hieronder voor de uitleg.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Anne-Goaitske Breteler en Anna Drijver terug.

Vergelijkbare artikelen