Queen Elizabeth leest de Britse ‘troonrede’ vandaag niet voor, waarom?

Vandaag zou Queen Elizabeth de Britse ‘troonrede’ voorlezen, maar voor het eerst in 59 jaar zegt ze af. Waarom? Dat bespreken we in Op1 met oud-correspondent in Groot-Brittannië Suse van Kleef.

Buckingham Palace maakte gisteren bekend dat Queen Elizabeth voor het eerst in 59 jaar niet de opening van het parlementaire jaar, de Britse ‘troonrede’, zal bijwonen. In overleg met haar doktoren zegt ze het vanwege mobiliteitsproblemen af. “Ze is slecht ter been en loopt ook met een stok”, zegt Suse van Kleef. In haar plaats zal de Prins van Wales, de adellijke titel van Prins Charles, de troonrede uitspreken.

“Afgelopen maanden heeft ze vaker vanwege mobiliteitsproblemen publieke optredens afgezegd. Dit is een van de hele belangrijke momenten van het jaar, dus daar schrikt iedereen wel van. Ik schrik sowieso als ik een melding over de Queen binnenkrijg.” Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, die ook aan tafel zat, zag er wel iets positiefs in. “Ik vind het leuk dat Prins Charles op zijn 73e voor het eerst een troonrede mag uitspreken. Hij kan dan oefenen voor als hij een keer koning zal worden.”

Plichtbewust

“Ze is natuurlijk 96, dus heel oud. Daarnaast heeft ze ook een coronabesmetting gehad, waar ze langer last van heeft gehad.” Maar afzeggen, dat doet Queen Elizabeth volgens Suse niet snel. “Zij is heel plichtbewust, daarom zegt ze ook nu pas af. Het is in de afgelopen maanden vaker gebeurd dat ze op het laatste moment afzegt. Dat zegt toch wel iets over haar en haar gezondheid denk ik.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Suse van Kleef terug.

Vergelijkbare artikelen