“Het is niet moeilijk om Oekraïners in veiligheid te brengen”

Toen oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve zag hoe duizenden Oekraïners op de vlucht sloegen, moest en zou hij iets doen. Hij regelde een busje, trok richting Oekraïne en bracht meerdere vluchtelingen in veiligheid. Daar hield hij het niet bij, want sindsdien probeert de oud-politicus Oekraïner na Oekraïner vrijheid te geven door ze op te halen aan de grens. Hij brengt veel Oekraïners in veiligheid.

Niet moeilijk om mensen in veiligheid te brengen

Voorhoeve is voor de eerste keer samen met zijn zoon en twee studenten naar de Pools-Oekraïense grens gereden. “Wij kwamen er de eerste keer achter dat het helemaal niet moeilijk is om mensen in veiligheid te brengen in Nederland en Duitsland”, zegt Voorhoeve. “Daarna zijn wij het gaan herhalen.” Toen andere vrijwilligers zich meldden om mee te helpen, is Voorhoeve meer de zaken gaan regelen, zoals minibusjes en tolken. Op die manier brengt hij nog makkelijker Oekraïners in veiligheid. “Als het kan hebben wij het liefst een vrouwelijke tolk erbij, die aan moeders en kinderen dingen kan uitleggen.”

Voorhoeve heeft zelfs een aantal gezinnen opgevangen in zijn vakantiehuisje in Duitsland. “Een collega van mij is met dubbeldekker bussen naar Oost-Polen gereden en heeft daar inmiddels 1000 mensen opgehaald.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Angst voor zwaardere wapens

Voorhoeve vreest dat de oorlog verder gaat escaleren richting het westen. “We weten niet wat het Kremlin doet, als ze in een hoek wordt gedreven. Ik ben bang dat Poetin naar hele zware wapens grijpt. Daar moet het westen op reageren.” Voorhoeve is van mening dat je altijd na moet denken over het zwartste scenario. “Als Poetin erg in de problemen komt, kan hij bezwijken om neutrone wapens in te zetten.” Voor de NAVO is dat een vreselijk moment volgens Verhoeve. “Je kunt er op een dempende manier op reageren, of op een manier dat er een kernoorlog kan ontstaan. De Russen hebben ontzettend veel vernietigingskracht en Poetin kan nog naar veel grovere wapens grijpen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Joris Voorhoeve terug. 

Vergelijkbare artikelen