Volgens Dick Berlijn is de dreigende taal van Poetin niks nieuws

Westerse wapenleveringen aan Oekraïne kunnen onbedoeld serieuze gevolgen hebben voor Europa. Dat zegt Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov. Volgens de woordvoerder kan het leveren van zware wapens de veiligheid van het continent bedreigen en tot instabiliteit leiden. Maar volgens oud-commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn is de dreigende taal van Poetin niks nieuws

Gisteren riepen de Britten de westerse landen opnieuw op om zwaardere wapens te sturen naar Oekraïne. Tanks, straaljagers en ander stevig wapentuig. De Amerikanen deden er nog eens schep bovenop. President Biden wil maar liefst 33 miljard voor extra wapens voor Kiev. Vladimir Poetin reageerde direct als door een west gestoken, maar volgens Dick Berlijn hoeven we ons niet meer zorgen te maken dan voorheen. “De dreigende taal van Poetin is niks nieuws, maar hij vindt het een belangrijk moment om dit nog even te benadrukken.”

Satan II

Volgens Berlijn lijkt het erop dat Poetin ontevreden is over de huidige gang van zaken. “Hij vindt nu dat hij dit moet roepen. Dus hij voelt kennelijk de afgekondigde maatregelen als zeer onprettig.” Daarom dreigt hij weer met zware wapens. Eén van die wapens is de Satan II: een raket die in één klap een oppervlakte zo groot als Frankrijk kan vernietigen. Dick Berlijn: “Ook dit is niet nieuw. We weten dat hij dit soort raketten heeft en we weten dat hij raketten heeft die meerdere kernwapens kunnen afvuren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Lange oorlog

Dick Berlijn vreest ervoor dat de oorlog in Oekraïne een hele lange gaat worden. Hij denkt dat het conflict lang blijft doorsudderen en is bang dat het westen daardoor aandacht verliest. “Het is verschrikkelijk dat ik het zo moet zeggen, maar we vinden het al een beetje normaal. Er gaan scheurtjes ontstaan in de coalitie die we nu zien. De kou komt straks, dan willen we toch de kachel weer omhoog. Kortom, als dit heel lang gaat duren is dat niet in het voordeel van Oekraïne.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Dick Berlijn terug.

Vergelijkbare artikelen