Frits Barend: Stop met ‘wie niet springt die is een jood’

Nederland staat op 4 mei stil bij alle burgers en militairen die in oorlogen zijn omgekomen sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar met de oorlog in Oekraïne in ons achterhoofd. Die oorlog laat zien hoe kwetsbaar onze vrijheid is en dat maakt deze editie van de dodenherdenking misschien wel urgenter dan ooit. Journalist Frits Barend schuift aan bij Op1 om te vertellen over de herdenking.

Frits Barend sprak op een herdenking in Amsterdam Buitenveldert en had daar een belangrijke boodschap aan de voetballerij. ”We hadden een prachtige bekerfinale Ajax-PSV in Rotterdam. Prachtige wedstrijd, ik was er. En elke keer als Ajax ten aanval ging of een doelpunt maakte dan zong het PSV-vak ‘en wie niet springt die is een jood’. Dat raakte mij ontzettend. Daar heb ik mijn lezing over gehouden, dat het maar niet ophoudt. Dat de scheidsrechter niet zegt dat hij ermee stopt. We zingen toch ook niet ‘wie niet springt die is een moslim’ of ‘wie niet springt is katholiek’.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Hoe zijn deze spreekkoren dan te stoppen? Frits Barend vindt dat er een verantwoordelijkheid bij de spelers en bestuurders ligt. ”Voetballers moeten zeggen ‘wij pikken het gewoon niet meer’. Ajax moet ook zeggen dat ze zich er niet mee willen afficheren, wij zijn niet de Superjoden.”

Kijk hier het hele gesprek met Frits Barend terug. 

Vergelijkbare artikelen