“De discussie over abortus in Amerika laat zien hoe macht georganiseerd is” 

Het Amerikaanse Hooggerechtshof staat op het punt om het landelijk recht op abortus af te schaffen. Dit staat in een gelekte document, afkomstig van het Hooggerechtshof. Gaat de verkiezingsbelofte van Trump alsnog uitkomen? En wat voor gevolgen heeft dit voor vrouwen in Amerika? Dat bespreken we in Op1 met Amerikadeskundigen Laila Frank en Raymond Mens.

“Abortus is een van de grote splijtzwammen in Amerika“, vertelt Amerikadeskundige Laila Frank. Uit uitgelekte documenten van het Amerikaanse Hooggerechtshof blijkt dat het recht op abortus in Amerika onder druk staat. Een eerdere verkiezingsbelofte van Donald Trump. “Deze conceptnotitie laat zien dat het het Hooggerechtshof de landelijke abortuswet niet in stand wil houden.”

Macht in Amerika

“Er vindt er nu in de grootste liberale democratie van de wereld een inperking plaats van de vrouwenrechten”, vervolgt Laila over de discussie over abortus in Amerika. “De antiabortusbeweging is een samenwerking tussen maatschappelijke verenigingen en de politiek. Daar is een verband uit ontstaan, die in alle lagen in de samenleving haar vingers heeft weten te krijgen. Ze zijn goed is in het organiseren van macht. De abortusdiscussie laat vooral zien hoe macht georganiseerd is in Amerika.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Laila Frank en Raymond Mens terug

Vergelijkbare artikelen