Raymond Mens & Aylin Bilic over het anti-democratische sentiment in Amerika

Precies één jaar geleden, op 6 januari 2021, bestormde een grote massa Trump-aanhangers het Amerikaanse Capitool. Een gebeurtenis die de Amerikaanse bevolking diep heeft gespleten. Waait de anti-democratische wind ook over naar Nederland? Bij Op1 gaan NRC-columnist Aylin Bilic en Amerikadeskundige Raymond Mens hierover in gesprek.

Een groot deel van de republikeinen wil Donald Trump terug in het Witte Huis. Raymond Mens: “Ze zijn tijd aan het rekken. Er is een commissie die onderzoek doet naar wat er gebeurd is en wie er politiek verantwoordelijk voor is. De republikeinen komen niet opdagen en hopen daarmee dat ze de klok een beetje uit kunnen laten lopen en dat de commissie in de zomer nog niks opgeschoten is. Dan zijn er in het najaar weer congresverkiezingen en alle peilingen wijzen erop dat de republikeinen en Trump het heel goed doen. Zij nemen dan de macht in het congres over en dan krijgen ze ook de macht over de commissie.”

Stemmen
Volgens de Amerikadeskundige hangt er een anti-democratisch sentiment in de Verenigde Staten. “De mensen die de stemmen tellen krijgen ook met bedreigingen te maken. Soms staat er ’s avonds laat mensen aan hun deur.” De staten bepalen hoe het in de verkiezingen eraan toe gaat. “In de staten waar het om draait proberen ze het moeilijker te maken om te stemmen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Raymond Mens en Aylin Bilic terug.

Vergelijkbare artikelen