Olcay Gulsen over huiselijk geweld: “Omstanders hebben een verantwoordelijkheid”

Patty Manders hoopte op een sprookjeshuwelijk, maar het tegenoverstelde gebeurde: na het ja-woord werd ze tien jaar lang fysiek en mentaal mishandeld door haar ex. Ze is niet de enige: elk jaar zijn ruim een half miljoen mensen in ons land slachtoffer van huiselijk geweld. Olcay Gulsen spreekt met hen en hun omgeving voor het nieuwe programma ‘Fatale Liefde’ over huiselijk geweld. Ze schuift samen met Patty aan bij Op1.

“Ik ben wel eens geprobeerd om weg te gaan maar dat lukte niet. Ik had gewoon geen kans.” Patty werd tien jaar lang fysiek en mentaal mishandeld door haar ex. Drie keer kwam er bijna een einde aan haar leven. “Ik voelde me erg geïntimeerd. Alles moest binnen vier muren blijven en als dat niet gebeurt, zou ik erachter komen. Ik vertelde sowieso niks, ik heb echt geleerd om maskers op te zetten buiten.” Waarom bleef Patty bij haar gewelddadige ex wonen? “Ik had veel angst. Hij was groter dan ik, fysiek kon ik hem gewoon niet aan. Hij is een boxer geweest, echt een type waar je gewoon geen ruzie mee wilt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Verantwoordelijkheid van omstanders

“Huiselijk geweld is een maatschappelijk probleem en omstanders hebben een verantwoordelijkheid. Zij kunnen iets veranderen”, aldus Olcay Gulsen. Zij spreekt in het programma ‘Fatale Liefde’ met slachtoffers van huiselijk geweld. Er ligt volgens haar een belangrijke rol bij omstanders. “Mensen willen zich niet bemoeien met het privéleven van anderen, maar als er geweld plaatsvindt is er geen privé meer. Omstanders hoeven niet nieuwsgierig te zijn, maar ze kunnen wel betrokken zijn. Er is zo ontzettend veel huiselijk geweld in Nederland, het zijn bizarre getallen.”

Een half miljoen Nederlanders krijgen te maken met huiselijk geweld. “Dat zijn alleen de gevallen waarvan er een melding is gedaan, maar er is zoveel verborgen geweld. Omstanders moeten de verantwoordelijkheid nemen om wel die betrokkenheid te hebben. De kleine dingen kunnen zoveel veranderen. Dat is ook het verhaal bij Patty. Uiteindelijk heeft een wildvreemde haar uit de situatie gered.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Olcay Gulsen en Patty Manders terug.

Vergelijkbare artikelen