”Mensen houden hun hart vast voor 9 mei in Rusland”

Kysia Hekster is weer terug uit Oekraïne waar ze verslag deed van de oorlog. Ze maakte reportages in het zwaar getroffen oosten van Oekraïne. Wat trof ze daar aan? Ze maakt zich zorgen op wat er op 9 mei in Rusland gebeurt. In Op1 vertelt de NOS-verslaggever Op1 over de heftige verhalen die ze hoorde.

Kysia Hekster is weer terug uit Oekraïne waar ze namens de NOS verslag deed van de oorlog. ”Mensen houden hun hart vast over wat er 9 mei gebeurt.” Op die dag viert Rusland de overwinning op Nazi-Duitsland. “De bedoeling is om dit jaar weer een overwinning te vieren. De viering wordt per jaar groter, terwijl de overwinning op Nazi-Duitsland ieder jaar verder is. Nu is het tijd om iets groots te vieren.”

Algemene mobilisatie

“Het is beangstigend wat er 9 mei gaat gebeuren in Rusland. In het beste geval, tussen aanhalingstekens, wordt er gedaan alsof er een overwinning gehaald is. In het slechtste geval wordt de oorlog aan Oekraïne verklaard en komt er iets als een algemene mobilisatie. Dat kan betekenen dat alle mannen tussen de 18 en de 60 opgeroepen worden om te gaan vechten. Dat zou een nederlaag zijn, want volgens Poetin is er geen oorlog.” Ook hebben volgens Kysia Hekster veel Russen het land verlaten. “Ze willen ook niet vechten in het leger, dat merk je. Dus mensen houden hun hart vast voor wat er op 9 mei gebeurt. Ik denk elke keer dat er niks slechter kan gebeuren in de oorlog en dat blijkt toch wel weer te kunnen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Kysia Hekster terug.

Vergelijkbare artikelen