Kajsa Ollongren: “We moeten het heel serieus nemen dat chemische en biologische wapens ingezet zouden kunnen worden”

De leiders van de dertig NAVO-landen kwamen in Brussel bijeen voor een historische top over de oorlog in Oekraïne. Vier weken nadat Rusland Oekraïne binnenviel is de vraag hoe de NAVO het niet-lid kan ondersteunen. Minister van Defensie Kajsa Ollongren is aanwezig en vertelt in Op1 over de plannen. Nederland is al met jachtvliegtuigen aanwezig aan de Oostgrens van de NAVO. Veelal gebeurt dit vanaf F35-vliegbasis Leeuwarden. Johan van Deventer, de commandant van die vliegbasis, leidt de komende twee weken de oefening Frisan Flag, waar ook de NAVO aan deelneemt.

Chemische wapens
Minister Ollongren vindt dat de dreiging van inzet van chemische en biologische wapens door Rusland heel serieus genomen moet worden. ”Het past bij wat we in het verleden hebben gezien bij Poetin.” De NAVO waarschuwt Rusland nu dat de inzet van chemische wapens gevolgen zal hebben. Wat voor reactie kan er verwacht worden? Ollongren: ”Dat hangt af van wat Poetin inzet. De boodschap is nu: ‘doe dat niet’. Dat heeft gevolgen en afhankelijk van de situatie zullen we pas weten wat voor gevolgen dat zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Dienstplicht terug?
Nu er oorlog is en het er naar uit ziet dat de situatie in Europa de komende jaren erg gespannen zal zijn, zijn er stemmen die oproepen tot het heractiveren van de dienstplicht. Minister Ollongren ziet de dienstplicht zoals we die kenden niet snel terugkeren. ”We kijken vooral naar hoe je het beroepsleger kunt versterken. Het is wel interessant om te kijken naar wat andere landen hebben gedaan via iets wat toch een soort dienstplicht is om meer mensen aan te kunnen trekken. Hoe kun je het aantrekkelijk maken voor jonge mensen om een paar jaar bij defensie te werken en te leren. Maar dat is vooralsnog echt een idee en iets heel anders dan de ouderwetse dienstplicht.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

F35’s
Commandant Johan van Deventer leidt de komende twee weken een belangrijke oefening met F35’s waar de NAVO ook aan deelneemt. Voor hem is deze oorlog heel anders dan andere uitzendingen. ”Wat zo bijzonder is, is dat we het vanuit onze eigen vliegvelden doen. Dagelijks stijgen we op vanuit Leeuwarden en Volkel en dan vlieg je een missie boven Oost-Polen en ’s avonds ben je gewoon weer thuis en zit je met je gezin aan tafel. Bij al die andere uitzendingen was je voor een paar maanden weg naar een oorlog ver weg.” Minister Ollongren maakt bekend dat Nederland F35’s gaat inzetten in Bulgarije. ”Dat is voor het eerst dat we die vanaf daar gaan inzetten en niet vanaf de basis hier. Dat hebben we vrij snel na de aanval in Oekraïne toegezegd. We gaan dat in april doen. We gaan eerst vliegen boven Polen en het oosten, daarna deze oefening die belangrijk is voor de NAVO en daarna gaan we ontplooien in Bulgarije.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Kajsa Ollongren & Johan van Deventer terug.

Vergelijkbare artikelen