“De vrijspraak van Vincent Wevers is eigenlijk een farce”

Turncoach Vincent Wevers is vrijgesproken van grensoverschrijdend gedrag. Dat is de uitkomst van een onderzoek van het Instituut Sportrechtspraak. Journalist Marco Knippen had vandaag nog contact met de turnsters die Wevers beschuldigden. Hoe reageren zij op de uitspraak? 

Turncoach Vincent Wevers is vrijgesproken. Volgens de tuchtcommissie staat onvoldoende vast dat de turntrainer zich schuldig heeft gemaakt aan tuchtrechtelijk verwijtbaar gedrag. Journalist Marco Knippen had regelmatig contact met de turnsters die Wevers beschuldigen en is niet verbaasd over de vrijspraak van Vincent Wevers. “Het is een optelsom van wat er in het vorige traject is gebeurd en deze uitspraak is eigenlijk gewoon een farce.”

Beschadigend voor beide partijen

Volgens Knippen komt er op deze manier niemand goed uit de aanklacht. “Het is beschadigend, zowel voor de melders, die zich weer niet serieus genomen voelen. Als voor een beklaagde, die eigenlijk niet weet waarom hij in het beklaagdenbankje stond. Er is gewoon geen echte toetsing gedaan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De turnsters zelf waren er nog niet klaar voor om aan te schuiven, maar Marco Knippen weet hoe ze zich op dit moment voelen. “Een aantal van hen zit echt stuk. Niet eens zozeer over de vrijspraak, maar meer over de procedure die eraan voorafgegaan is. Alles wat nu uitgekomen is, hebben ze constant voorspeld en continue aangegeven. Het instituut voor sportrechtspraak heeft een jaar geleden al gezegd dat het niet klopte en dat het anders aangepakt moet worden. Nou zie hier het resultaat.”

Heeft het ISR nog nut?

De eerste klacht tegen Wevers werd al in 2007 ingediend door turnster Petra Witjes. Zij laat weten dat de turnsters de dupe zijn van het onbekwame handelen van het ISR en vindt dat het instituut net zo goed opgedoekt kan worden. Ook fractievoorzitter van de PvdA Attje Kuiken vindt dat een goed idee. “Het klinkt hard, maar als je ziet hoeveel signalen er van turnsters kwamen dat het niet goed was. Het gaat niet eens om één melding, maar om verschillende meldingen van verschillende turnsters, over verschillende coaches. Er is eigenlijk niks aan gedaan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de vrijspraak van Vincent Wevers terug. 

Vergelijkbare artikelen