Oud-turnster Danila Koster: “Je bestaan als mens werd eigenlijk gewoon vernietigd”

Tweederde van de ondervraagde oud-turners heeft te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag tijdens hun carrière, zo blijkt uit het rapport ‘Ongelijke leggers’ dat werd gemaakt in opdracht van de KNGU. Sporters werden onder meer gepest, gekleineerd en moesten doortrainen met blessures, met alle gevolgen van dien. Oud-turnsters Stephanie Tijmes en Danila Koster hebben dit aan den lijve ondervonden en bespreken woensdag bij Op1 samen met directeur van de KNGU, Marieke van der Plas, wat er moet veranderen in de turnsport.

Tijmes vindt het moeilijk om een voorbeeld te geven van haar traumatiserende ervaringen. “Je wordt jarenlang, beginnend als kind, blootgesteld aan stelselmatig grensoverschrijdend gedrag. Ik noem het soms zelfs gewoon mishandeling.” Men moet volgens de oud-turnster denken aan isolatie van de buitenwereld, manipulatie. “We werden echt een robot voor het systeem.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Eenzaamheid
Stephanie heeft nog steeds last van de gevolgen. Ze heeft PTSS en last van dissociatie. “Het grootste gevoel dat ik over heb gehouden is dat ik mijzelf toentertijd heel alleen voelde, ondanks dat we met elkaar in de zaal waren. We mochten niet eens met elkaar praten tijdens de trainingen.” Alleen in de kleedkamer werd af en toe gepraat over wat er gebeurde.

“Onze identiteit is toentertijd gewoon van ons afgenomen.” Allebei de meiden geven aan dat ze eigenlijk geen jeugd hebben gehad. Danila: “Je bestaan als mens werd eigenlijk gewoon echt vernietigd.” Ze hadden geen inspraak, hun mening deed er niet toe. “Alles wat je zelf als mens voelt en ervaart als emotie of pijn, mocht er niet zijn.”

KNGU
“Iedere keer weer als ik het hoor is het choquerend”, aldus turnbondbaas Marieke van der Plas. “Dit rapport gaat er eigenlijk over wat is er gebeurd, en hoe heeft het kunnen gebeuren?” Het gaat er volgens haar ook over wat de KNGU tekort is gekomen. De voorzitter van de bond bood woensdag haar excuses aan. De KNGU heeft te weinig geluisterd naar signalen.

“Het vertrouwen in de KNGU is enorm beschadigd, dus excuses zijn een begin”, geeft Stephanie aan. “Voor het eerst voelt het alsof er wetenschappelijk bewijs is. Om dat te horen, voelt heel nieuw.” Danila heeft veel het gevoel gehad dat ze zichzelf nog moest verantwoorden. Stephanie: “Het is heel fijn dat we nu eindelijk wetenschappelijk kunnen zeggen dat wat wij hebben meegemaakt, niet bij topsport hoort.”

Kijk hier het hele gesprek met Stephanie Tijmes, Danila Koster en Marieke van der Plas terug.

Vergelijkbare artikelen