Drukte op Schiphol, Koerhuis wil inzetten op regionale vliegvelden

Lange wachtrijen, geschrapte vluchten en forse vertragingen. Er is al dagenlang sprake van enorme drukte op Schiphol. Was dat te voorkomen geweest? Ja, vindt VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis. Hij was te gast bij Op1.

Na een chaotisch weekend, was er ook gister weer grote drukte op Schiphol. VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis ging zelf een kijkje nemen, waarom? “Iedereen heeft de problemen gezien op Schiphol, ik wilde zelf gaan kijken hoe erg het was. Het was inderdaad erg, de rijen waren heel erg lang.” Koerhuis schreef op Twitter dat hij op de luchthaven vreselijke verhalen heeft aangehoord. “Ik heb een huilend gezin met drie kinderen uit Leeuwarden gesproken, die bang waren hun vakantie te missen. Er wordt wat lacherig over gedaan, maar Nederland moet dit gewoon goed kunnen regelen.”

Vreselijke verhalen

De net uit het zwaar getroffen oosten van Oekraïne teruggekomen NOS-verslaggever Kysia Hekster trok haar wenkbrauwen op toen ze Koerhuis’ tweet las, vertelt ze in Op1. “Ik heb mensen aan de grens gezien die het land uit willen komen. Sommigen hebben met kinderen zo’n vijftig uur gewacht. Toen dacht ik ook: vreselijk dat je in de rij staat. Ik hoorde van collega’s van mij, die daar ook in de rij stonden, hele andere verhalen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Regionale vliegvelden

Wat is de oplossing om de drukte op Schiphol te voorkomen? Koerhuis wil dat er maximaal ingezet wordt op regionale vluchthavens. “Ik heb geroepen dat Lelystad Airport zo snel mogelijk open moet, maar ik begrijp dat ook dat dat niet deze zomer gaat lukken. Maar er ligt een heel goed aanbod, bijvoorbeeld van Airport Eelde. Zij kunnen deze zomer duizenden vakantievluchten overnemen van Schiphol. Ook de luchthavens van Eindhoven, Rotterdam en Den Haag zijn al vluchten aan het overnemen. Ik ben van plan het luchtvaartdebat naar voren te halen. Ik wil deze problemen niet zien in de zomervakantie.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Meer geld

“Geniet van je vakantie, dat wil ik van niemand afpakken”, zegt PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken. “Maar we moeten ook eerlijk zijn dat vliegen niet gratis is en dat het personeel ook niet voor niks werkt. Ze worden nu uitgebuit. Het is gewoon moderne slavernij in ons land. Dat accepteer ik niet. Linksom of rechtsom moet er meer geld bijkomen, maar het openen van Lelystad Airport gaat er niet bij helpen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Daniel Koerhuis terug.

Vergelijkbare artikelen