Tom Middendorp analyseert de strategie van de Russen

Na een week van zware beschietingen op de Oekraïense troepen in de Donbas, is het langverwachte grondoffensief nog niet ingezet. Intussen graven de Oekraïners zich steeds verder in. Wat is de strategie van de Russen? Dat analyseren we in Op1 met oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp.

Nu Rusland zich na bijna twee maanden oorlog volledig focust op de Donbas, was de verwachting dat het een stuk sneller zou gaan. Maar na een week van zware beschietingen op de Oekraïense troepen in de Donbas, is het langverwachte grondoffensief nog niet ingezet. Hoe komt dat? Oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp denkt dat het verschillende dingen kan betekenen. “Ze kunnen er voor kiezen om het gevecht vooral op afstand te voeren om zo de confrontatie uit de weg te gaan. Maar het kan ook betekenen dat ze er niet klaar voor zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Amerikaanse steun

De Amerikanen hebben hun steun aan Oekraïne uitgesproken en zeggen nu zelfs dat ze gaan helpen Rusland te verslaan. Stevige taal, waarvan Tom Middendorp denkt dat het ook verkeerd kan uitpakken. “Als je als minister van defensie zo’n uitspraak doet, is dat strategische communicatie. Hij spreekt te intentie uit om Rusland te verslaan. Dat kan een beetje olie op het vuur zijn. Ik vind ook dat we er alles aan moeten doen om Oekraïne te helpen, maar je moet voorzichtig zijn met het zo uiten. Je zit ook een beetje te stoken en we weten dat Poetin niet een man is die graag als verliezer de ring uitstapt.”

Invictus Games

Tot slot gaat het over de Invictus Games die afgelopen maand in Den Haag plaatsvonden. Middendorp was aanwezig en sprak met Oekraïense deelnemers die nu weer naar het front moeten. “Bij alle wedstrijden waar Oekraïners aan deelnamen zag je een overweldigende steun. Dat was prachtig om te zien, maar het is bizar om te beseffen dat ze een week later weer in het slagveld staan.”

Kijk hier het hele gesprek met Tom Middendorp terug.

 

Vergelijkbare artikelen