Bestaat het Verenigd Koninkrijk nog over vijftien jaar?

Met spitse humor en verrassende inzichten doopt Lia van Bekhoven in haar nieuwe boek Groot-Brittannië om tot Klein-Brittannië. De VK-correspondent ergert zich aan het vasthouden aan tradities en hun hang naar het verleden. In Op1 legt ze uit hoe in haar ogen macht en mythe het Verenigd Koninkrijk verscheuren. Bestaat het Verenigd Koninkrijk nog over vijftien jaar? 

Met spitse humor en verrassende inzichten doopt Lia van Bekhoven in haar nieuwe boek Groot-Brittannië om tot Klein-Brittannië. “Het is eigenlijk altijd een verhaal geweest van traag maar gestaag verval. Deze periode zitten de Britten echt in een overgangsperiode. Alle instituten, van de monarchie tot de BBC, staan onder druk.”

Groot-Brittannië valt uiteen

Bestaat het Verenigd Koninkrijk nog over vijftien jaar? Volgens Van Bekhoven is het zelfs niet zeker dat het Verenigd Koninkrijk in deze vorm over een aantal jaar nog bestaat. “Het voelt alsof Schotland met één been al buiten Groot-Brittanië is, in Wales is er voor het eerst een bijna fatsoenlijke onafhankelijkheidsbeweging en er wordt gepraat over een hereniging tussen de twee Ierlanden. Dat was een paar jaar geleden nog ondenkbaar. Je weet niet hoe het gaat aflopen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Lia van Bekhoven terug. 

Vergelijkbare artikelen