Koning Willem-Alexander viert 55e verjaardag in Maastricht

‘Opbouwende kritiek is goed, anders kun je eindigen als Poetin en dat wil niemand.’ Dat zei koning Willem-Alexander over het dalende vertrouwen in het koningshuis. De koning vierde zijn 55e verjaardag in Maastricht, waar ondanks de afnemende populariteit veel enthousiaste mensen op afgingen. Royaltywatcher Jeroen Snel en de Limburgse journalist Marcia Luyten schuiven samen met directeur van Beeld en Geluid Eppo van Nispen tot Sevenaer aan. Hij laat ons zien hoe de koning door de jaren heen veranderd is.

Op-en-top feest

Na twee stille corona-jaren was het weer ouderwets feest in Maastricht op de 55e verjaardag van de koning. Royaltywatcher Jeroen Snel: ”Het was echt op-en-top feest. Het was de inleiding voor de andere oranjefeesten. We kunnen weer, we mogen weer, het dak ging eraf. De familie heeft ook echt genoten want je vraagt je wel eens af of ze het echt leuk vinden. Ik ben er redelijk van overtuigd dat ze het gewoon leuk vonden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Gedaald vertrouwen

Het vertrouwen in het koningshuis is de afgelopen jaren flink gedaald. Marcia Luyten denkt dat Willem-Alexander meer inhoud nodig heeft aan zijn koningschap. ”Politieke macht is er niet meer, wat overblijft is moreel gezag. Als koning zou hij zich veel meer kunnen focussen op een belangrijk onderwerp wat apolitiek is, bijvoorbeeld het redden van de planeet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Directeur van Beeld en Geluid Eppo van Nispen tot Sevenaer laat bij Op1 zien hoe de koning door de jaren heen veranderd is.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jeroen Snel & Marcia Luyten terug.

Vergelijkbare artikelen