Leden willen andere partijcultuur bij D66

Sigrid Kaag zou een jaar geleden al geweten hebben van grensoverschrijdend gedrag binnen haar partij. Ze ging op een persconferentie diep door het stof voor het niet kunnen bieden van een veilige werkomgeving. Initiatiefnemers van de brief Jelle Ages en Daphnie Ploegstra willen dat de partijcultuur bij D66 verandert. Politiek verslaggevers Thomas van Groningen en Marieke Smits volgden de persconferentie. Ook regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld Mariëtte Hamer zat aan tafel.  

Eerste stap

Daphnie Ploegstra, een van de initiatiefnemers van de open brief aan het partijbestuur van D66, noemt de persconferentie ‘een eerste stap’. ”Ik denk dat veel leden naar deze persconferentie hebben gekeken en dachten, waar kijk ik eigenlijk naar? Er is wat helderheid gekomen, maar ik denk dat er nog veel vragen leven bij leden. Er is eindelijk erkenning voor het slachtoffer, waar het slachtoffer zo lang op heeft moeten wachten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Partijcultuur

800 leden ondertekenden de open brief aan het partijbestuur. Ploegstra hoopt samen met deze leden ervoor te kunnen zorgen dat de partijcultuur binnen D66 verandert. ”Deze casus van Van Drimmelen is één casus, maar ik denk dat het een symptoom is van een probleem. Namelijk een partijcultuur waar dit soort dingen blijkbaar kunnen gebeuren zonder dat er actie wordt ondernomen. Die partijcultuur moet veranderen en daar hebben we zoveel mogelijk leden bij nodig.”

Gestrekt been

Thomas van Groningen was nog niet eerder bij een persconferentie in Den Haag waar de relatie tussen pers en de sprekers op een persconferentie zo koel was. ”Er werd gezucht, er werd soms gelachen om de antwoorden die gegeven werden, de vragen waren terecht fel maar het was het ene gestrekte been na het andere gestrekte been. Dat was ook omdat de sprekers soms de vraag ontweken en gekke antwoorden gaven waardoor je een gespannen sfeer kreeg.”

Vragen om moeilijkheden

Er is een openbaar en vertrouwelijk gedeelte van het rapport over grensoverschrijdend gedrag binnen D66. Kaag geeft aan het vertrouwelijke gedeelte, waarin het grensoverschrijdend gedrag naar boven komt, tot op de dag van vandaag nooit gelezen te hebben omdat ze daartoe geen toegang heeft. Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld Mariëtte Hamer heeft er moeite mee dat van tevoren al besloten is dat er een onderzoek komt met een openbaar en gesloten deel. ”Dat is bijna aan het begin al vragen om moeilijkheden. Want je weet dat dit op een of andere manier gaat spelen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Meer kwaad dan goed

D66 heeft de hele affaire rondom grensoverschrijdend gedrag niet zorgvuldig afgehandeld, vindt Hamer. ”Het onderzoek heeft meer kwaad gedaan dan goed tot nu toe. Je hebt verschillende types onderzoek. Dit is een onderzoek naar meldingen. De vraag is wat ze nu gaan doen. Je kan bijvoorbeeld ook zeggen om te stoppen met al die meldingen en kijken of de cultuur binnen de partij veranderd kan worden. Dan doe je dus een ander type onderzoek. Dat doe je heel breed door met de partij te gaan kijken naar wat de partijcultuur is, hoe gaan we met elkaar om, voelen we ons veilig?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Thomas van Groningen, Marieke Smits, Mariëtte Hamer, Jelle Ages & Daphnie Ploegstra terug.

Vergelijkbare artikelen