Martin Wijnen over Nederlandse militairen in Roemenië

Nederlandse militairen in Roemenië gaan de oostflank van de NAVO-grens versterken, dat heeft het kabinet besloten. De krijgsmannen, die gestationeerd worden in Roemenië, zijn een onderdeel van de NAVO-gevechtseenheid onder Franse leiding. Wat houdt deze missie van een jaar in? Dat bespreken we in Op1 met luitenant-generaal Martin Wijnen, Commandant Landstrijdkrachten.

Missie in Roemenië

“We gaan deel uitmaken van een multinationale Battle Group, geleid door Frankrijk”, vertelt Luitenant-generaal Martin Wijnen over de missie met Nederlandse militairen in Roemenië. “De Fransen hebben ons namelijk gevraagd om deel te nemen met een luchtmobiele brigade van tweehonderd mannen en vrouwen.” En wat is het effect van de operatie? “Het schrikt de Russen af om niet het NAVO-grondgebied te schenden. Het geeft een geruststellend gevoel aan de bevolking.”

Roemenen maken zich zorgen

De Commandant Landstrijdkrachten ziet dat de Roemenen zich zorgen maken over de opmars van de Russen. De Nederlandse militairen in Roemenië zijn van toegevoegde waarde, volgens Martin Wijnen. “Ik was er een maand geleden voor een ander NAVO-programma. Voordat het conflict uitbrak ging de NAVO aan de oostgrens een aantal activiteiten ontplooien. Om te laten zien dat ze echt wel zien wat er gebeurt en we reageren daarop. Je ziet dat de bevolking blij is dat de NAVO niet alleen solidair is op papier, maar ook in de praktijk.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Martin Wijnen terug

Vergelijkbare artikelen