De LINDA. komt met een special over grensoverschrijdend gedrag

De LINDA. komt na de MeToo-affaire rond de partner van Linda de Mol met een themanummer over grensoverschrijdend gedrag. Daarin benadrukt klinisch psycholoog Iva Bicanic het belang van sociale steun na misbruik. ‘’Dat kan het verschil maken tussen wel of geen PTSS.’’ Wat moet er veranderen? Ze vertelt er over bij Op1 samen met hoofdredacteur van LINDA. Karin Swerink.

Idee voor themanummer

Er heeft volgens hoofdredacteur Karin Swerink een schrijnend gesprek plaatsgevonden op de redactie. ”Het ernstige van dit onderwerp is dat als je het hier over hebt dat blijkt dat bijna iedereen wel zoiets meegemaakt heeft.” Hieruit ontstond wel het idee om met een themanummer te komen. ”Als bladenmakers en creatieven denk je dan ook gelijk hoe je daar iets over kan maken dat zin heeft en dat we het gesprek gaande kunnen houden. Altijd als er grote maatschappelijke dingen zijn dan denken we dat we daar iets mee moeten, hoe kunnen we daar een ‘LINDA-stem’ aan geven. En zeker bij dit. Dit moeten we bespreekbaar maken en bespreekbaar houden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Veel slachtoffers

Iva Bicanic, directeur van het Landelijk Centrum Seksueel Geweld, werkte mee aan het themanummer. ”Het is een onderwerp dat mensenlevens treft en soms zelfs kost. Ik durf zelfs te zeggen dat één op de zes mensen die nu aan het kijken zijn ervaring heeft met misbruik, mannen en vrouwen. En dat treft de persoon zelf maar natuurlijk ook de mensen eromheen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Monster in de bek kijken

Voor Bicanic is de belangrijkste boodschap in de special over grensoverschrijdend gedrag dat het niet alleen veel voorkomt, maar dat de helft van de mensen er ook veel problemen aan overhoudt. ”Dingen als slapen, leven, van jezelf houden. Dat is echt moeilijk als je dit heb meegemaakt. Normaliter als mensen moeilijke dingen meemaken dan praat je daar over, dat vinden we heel normaal. Maar bij seksueel misbruik is dat niet zo. Daarom is het belangrijk dat het in het magazine staat, dat we erover blijven praten en het monster in de bek kijken.”

Kijk hier het hele gesprek met Karin Swerink en Iva Bicanic terug.

Vergelijkbare artikelen