Lynn van der Noord maakte seksueel geweld mee: “Het lastige is dat het heel vaak één op één gebeurt.”

Bij het Centrum Seksueel Geweld stromen dagelijks vele meldingen binnen. Hoe lossen we dit immense probleem op? Alle ogen zijn gericht op de nieuwe zedenwet die seksueel geweld beter moet aanpakken. We praten erover met Lynn van der Noord die het zelf meemaakte, deskundige Iva Bicanic en advocaat Job Knoester. Is de nieuwe wet de oplossing?

“Het lastige is dat het heel vaak één op één gebeurt, dus er zijn geen getuigen die kunnen vertellen hoe het precies gegaan is”, aldus Lynn. Het gebrek aan getuigen maakt het voor de rechter moeilijk om een dader te veroordelen. “De rechter zei dat ze niet konden bewijzen dat er dwang was. Hij is dus vrijgesproken.”

Excuses
De dader was in de rechtszaak aanwezig, maar een excuses heeft ze nooit van hem gekregen.  “Ik had het liefst gezien dat hij in de week dat hij nog van niets wist, niet dat ik aangifte ging doen, dat hij mij toen zou bellen van: “Hey, ik heb zoveel spijt van hoe dit is verlopen.” Het uitblijven van excuses was voor Lynn het allerpijnlijkst.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Nieuwe zedenwet
“Ik vind het belangrijk dat de nieuwe zedenwet zo snel mogelijk wordt doorgezet.” Volgens klinisch psycholoog Iva Bicanic is de nieuwe wet ook belangrijk voor de toekomst. “Het gaat niet alleen maar om meer aangifte en veroordeling, maar met een nieuwe wet komt er ook meer voorlichting aan kinderen op school.” Daar is advocaat Job Knoester het volledig mee eens. “De samenleving begint bij onze kinderen, die moeten we meer leren hoe ze signalen moeten oppikken én hoe ze erover moeten communiceren.”

Beeldvorming
“Je wordt heel erg opgevoed met bepaalde verwachtingen.” Volgens Lynn is er meer nodig om alle aangeleerde normen, waardoor grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt, te veranderen. Die verandering zit in de beeldvorming.  “Als man moet je stoer zijn, een beetje doorduwen en dan word je wel charmant in het versieren. Als vrouw word je aangeleerd dat je altijd degene moet zijn die de grens moet aangeven.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Lynn van der Noord, Iva Bicanic en Job Knoester terug.

Vergelijkbare artikelen