Jessica Dorsey over de inzet van bewapende drones

Na jaren van discussie lijkt er nu een Kamermeerderheid te zijn voor de inzet van bewapende drones. Jessica Dorsey, assistant professor op de Universiteit van Utrecht, doet al jarenlang onderzoek naar onbemande wapensystemen en maakt zich zorgen over de inzet van deze ‘killerdrones’. Wat zijn de risico’s? Dat vertelt ze bij Op1.

De Tweede Kamer lijkt klaar met twijfelen: er moeten toch bewapende drones komen, maar volgens Jessica Dorsey moeten we blijven waken voor de gevaren. “Het is een manier om de drempel te verlagen om geweld te gebruiken. Als de drempel lager is, ga je ze vaker inzetten. Als je het vaker inzet, gaat het vaker mis. Dat zien we in twintig jaar oorlog van de Verenigde Staten, de ‘War on terror’.”

Drone of F16?

“Als het drempelverlagend is doordat je je eigen mensen meer beschermd, heb ik er geen moeite mee”, zegt oud-Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm over de inzet van bewapende drones. “In een bemand vliegtuig heb je het risico dat naast je vlieger, ook je mensen getroffen worden. Hij kan langer zijn doel in de gaten houden, dan een F16 of een F35. Deze drone kan wel veertien uur in de lucht blijven. Het gaat er ook om hoe je je mensen opleidt en welke regels ze meekrijgen.”

Daar is Jessica Dorsey, onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht, het mee eens. “De drone is in juridische zin niet zo heel anders dan het inzetten van een ander platform, zoals een F16. Maar waar het in Nederland om draait voor mij is transparantie. Wat gebeurt er als het misgaat?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jessica Dorsey terug.

Vergelijkbare artikelen