Vrijwilligers zetten zich in voor vluchtelingen in Harskamp

In de barakken van de legerplaats in Harskamp worden honderden Oekraïners opgevangen. Door de oorlog in hun thuisland staat hun leven volledig op de kop. In Nederland lopen vluchtelingen tegen vele vragen aan, zoals het aanvragen van een DigiD tot het krijgen van leefgeld. Regiomanager Vluchtelingenwerk Nederland Lenie van Goor en vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Nederland Lisanne Vegelin van Claerbergen helpen hen hierbij. Phia Dekens en Bas Sturm weten wat het impact op het dorp is. De vrijwilligers zetten zich in voor vluchtelingen. 

In het vluchtelingencentrum in Harskamp wordt er alles aan gedaan om het de vluchtelingen zoveel mogelijk naar de zin te maken. Toch was er in eerste instantie veel weerstand tegen de vluchtelingen, die zelfs met protesten werden ontvangen. Buurtbewoner Bas Sturm weet waarom dat destijds gebeurde. “Het was toen vooral onwetendheid. Men moest wennen aan wat ze niet kenden. Nu spreken we er niet meer over en helpen we de mensen die hier zitten.”

Vluchtelingenwerk

Ondanks de goede zorgen in Harskamp, lopen veel vluchtelingen tegen belangrijke vragen aan. Hoe vraag je bijvoorbeeld je DigiD aan? En hoe krijg je leefgeld op je rekening? Vluchtelingenwerk doet er alles aan om vluchtelingen hier zo goed mogelijk in bij te staan, iets wat volgens regiomanager Lenie van Goor hard nodig is. “De mensen die hier aankomen, zijn heel erg verdoofd. Je ziet echt dat ze in overlevingsstand staan.”

Van Goor ziet nu vooral veel vluchtelingen die asiel willen aanvragen in Nederland, want normaal gesproken moet dat als je vluchteling bent. “Ik had een oude mevrouw aan de spreektafel die alleen maar over asiel kon praten, maar haar zoon woonde al in Nederland. Gelukkig hebben we die zoon kunnen bellen en kunnen vertellen dat zijn moeder hier veilig is en gewoon opgezocht kan worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Lisanne Vegelin van Claerbergen is vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk. Ze krijgt van Oekraïners vooral vaak de vraag of ze mogen blijven, maar ook wanneer ze weer weg kunnen uit de vluchtelingenopvang. “Mensen willen toch graag naar een andere plek waar bijvoorbeeld meer privacy is. Het is hier een natuurlijk een noodopvang en dat kan je aan alles merken.”

Diners voor vluchtelingen

Niet alleen Lisanne, maar vele vrijwilligers zetten zich in voor vluchtelingen. Ondanks dat de opvang uit nood is geboren, wordt er veel geprobeerd om het mensen zo comfortabel mogelijk te maken. Phia Dekens woont in de buurt en organiseert diners voor bewoners van de vluchtelingenopvang. “Het zijn Nederlandse gastgezinnen die Oekraïners uitnodigen. Supermooi en we krijgen hartverwarmende reacties terug.” Volgens Phia gaat het er vooral om dat Oekraïners weer eventjes gezellig samen kunnen zijn. Dat kan zelfs vriendschappen opleveren. “Na afloop worden vaak nummers uitgewisseld en het contact blijft. We hopen echt dat die verbinding gelegd wordt.”

Kijk hier het hele gesprek over de opvang van vluchtelingen in Harskamp terug. 

 

Vergelijkbare artikelen