Vluchtelingen uit Oekraïne worden hartelijk ontvangen in Harskamp

In Harskamp worden op dit moment honderden Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Eerder werden er ook al Afghaanse vluchtelingen opgevangen, welke een stuk minder hartelijk ontvangen werden in het dorp.  

Protest

In augustus vorig jaar waren er flinke protesten tegen de komst van Afghaanse vluchtelingen in Harskamp. Dat is bij de komst van Oekraïense vluchtelingen wel anders. ”Wat je niet kent, dat eet je niet misschien”, aldus burgemeester René Verhulst van Ede. ”We konden de mensen toen niet informeren. Ze dachten toen dat er 900 vluchtelingen kwamen en dat die hier jaren blijven zitten. Onbekend maakt onbemind, maar zodra het een gezicht heeft en je het probleem ziet is men heel barmhartig.”

Regio

De hartelijkheid die de Oekraïners ten deel vallen staat soms in schril contrast met mensen die uit Afghanistan zijn gevlucht. Staatssecretaris Eric van der Burg geeft aan dat dit met opvang in de regio te maken heeft. ”Nu zijn we in Nederland de regio, Oekraïne dat zijn onze buren. Dat is al een verschil ten opzichte van vluchtelingen die uit andere delen van de wereld komen.”

Onwetendheid

Bas Sturm is een omwonende van het vluchtelingenkamp in Harskamp. Volgens hem is de situatie in Harskamp nu heel anders dan in Augustus, ook met de Afghanen. ”Toen was het vooral de onwetendheid. Het staat nu ook dichterbij. Wat toen is gebeurd spreken we niet meer over. We helpen de mensen. Wat men niet kent, daar moesten ze aan wennen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met René Verhulst, Eric van der Burg en Bas Sturm. 

Vergelijkbare artikelen