Karina en Ebel over het leven in het vluchtelingenkamp in Harskamp

Door de oorlog in Oekraïne zijn miljoenen Oekraïners het land ontvlucht. Zo ook Karina en Ebel. Ze hebben alles achter moeten en worden nu opgevangen in het vluchtelingenkamp in Harskamp. 

Op de vlucht

Vijf weken geleden vluchtte Karina Hashima met twee kinderen en haar moeder van 75 uit Oekraïne. “Als je wakker wordt en je hoort geen vogels meer, maar je hoort bombardementen en vliegtuigen. Dan is je huis niet meer veilig en dan beslis je om te vertrekken.” Via Polen, Duitsland en Ter Apel kwam Karina uiteindelijk in Harskamp terecht. ”Dat was heel zwaar. Een vrouw alleen, met twee jonge kinderen en een vrouw op leeftijd.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vreselijke omstandigheden

In Ter Apel, waar Karina twee dagen verbleef met haar moeder en kinderen, waren de omstandigheden vreselijk volgens haar: ”Het was koud en er was geen verwarming in de tent. Er waren bedden zonder matrassen. Er waren ontzettend veel mensen. Zwangere vrouwen en oudere vrouwen. Voor mij ging het wel, maar ik maakte me zorgen om mijn moeder. We zijn goed behandeld, we kregen goed te eten maar de omstandigheden waren vreselijk.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Boko Haram

Ebel verhuisde een aantal jaren geleden van Nigeria naar Oekraïne om daar een profvoetbalcarrière te starten. Toen de oorlog uitbrak was teruggaan naar Nigeria geen optie voor hem. ”Ik ben uit Nigeria gevlucht vanwege Boko Haram. Het is daar niet veilig. Als ik terug wil, dan loopt mijn leven gevaar. Want er worden mensen vermoord, dus ik had geen andere keuze.”

Kijk hier het hele gesprek met Karina en Ebel terug. 

Vergelijkbare artikelen