Nieuw ‘formatiespel’ in Den Haag door miljardentekort

Hogere lasten zijn onvermijdelijk. Dat zei minister-president Mark Rutte na afloop van de ministerraad. De regering kampt door verschillende tegenslagen met een miljardentekort. Er lijkt daardoor een nieuw formatiespel te ontstaan. Hoe worden de gaten in de begroting gedicht? Politiek verslaggever Thomas van Groningen praat ons bij.

Meer belasting voor rijken

Bedrijven en mensen met veel geld moeten meer belasting gaan betalen, waarschuwde premier Rutte. Thomas van Groningen hoorde van bronnen uit Den Haag hoe dat waarschijnlijk gerealiseerd gaat worden. ”De dingen die we nu horen zijn bijvoorbeeld winsten voor ondernemers boven de twee ton, die zouden dan al eerder in een hogere schaal terecht komen. Kortom, dan moeten ondernemers dus meer belasting gaan betalen. Ook de overdrachtsbelasting voor je tweede huis gaat omhoog. Dat soort dingen die echt de rijken meer belasting laten betalen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Formatiespel

De VVD moet dus twee belangrijke thema’s inleveren, aldus Van Groningen. Het is nog afwachten op welke punten andere partijen wellicht moeten inleveren. ”Dat is het formatiespel wat je nu eigenlijk weer een beetje opnieuw aan het spelen bent. Het zijn keuzes die partijen pijn doen want die hebben natuurlijk kolen uit het vuur gehaald bij de formatie. Die moeten ze nu inleveren.”

Kijk hier het hele gesprek met Thomas van Groningen.

Vergelijkbare artikelen