”Opvolger van Ploumen moet de samenwerking met GroenLinks voortzetten”

‘Ik ben niet de ideale leider’, zegt Lilianne Ploumen over haar vertrek als fractievoorzitter van de PvdA. Naast haar vertrek als partijleider verlaat ze ook de Tweede Kamer. Wat betekent dit voor de partij en wordt de opvolger van Ploumen? Dat bespreken we met PvdA-Europarlementariër Paul Tang, Eerste Kamer fractievoorzitter van de PvdA Mei Li Vos en politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Totaal onverwacht kondigde PvdA-leider Lilianne Ploumen haar vertrek aan. ”Ik was vanochtend echt geschokt”, vertelt Mei Li Vos. ”Ik vind dat ze zichzelf wat meer tijd had mogen gunnen om te groeien in de rol die je moet hebben als partijleider. Je wordt nooit zomaar partijleider, daar groei je in.” Paul Tang is het daarmee eens: ”Die tijd had ze kunnen nemen. Het aftreden was onverwacht, er werd niet op gerekend en er werd ook niet op aangedrongen. Dus het is echt een besluit van haar.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Samenwerking met GroenLinks

Lilianne Ploumen was groot voorstander van samenwerking met GroenLinks. Paul Tang hoopt dat de PvdA ondanks het vertrek van Ploumen blijft samenwerken met die partij. ”Voor mij is het duidelijk dat we de krachten moeten bundelen. De overeenkomsten tussen de Partij van de Arbeid en GroenLinks zijn gewoon heel groot. De verschillen zijn soms moeilijk te benoemen. We hebben zelfs wel eens extra vragen moeten stellen om de verschillen tussen de verkiezingsprogramma’s duidelijk te krijgen in de stemwijzer.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Opvolger van Ploumen

PvdA-Kamerlid Kati Piri is een voorstander van vergaande samenwerking met GroenLinks. Paul Tang denkt dan ook dat Piri een goede kandidaat zou zijn als opvolger van Ploumen. ”Bij de vernieuwing waar de PvdA naar op zoek is, horen ook nieuwe gezichten.” Ook Mei Li Vos ziet graag een opvolger die de samenwerking met GroenLinks voortzet, maar dat hoeft wat haar betreft niet perse met een nieuw gezicht: ”Ik ken ook veel oudere mensen die vreselijk modern denken dus volgens mij moet je het zo niet zien. Maar ik denk wel dat het belangrijk is dat de nieuwe fractievoorzitter de samenwerking voortzet. Je hebt echt een leidend figuur nodig die dat verder brengt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Mei Li Vos, Paul Tang & Thomas van Groningen terug.

Vergelijkbare artikelen