Gerdi Verbeet: “Linkse samenwerking zou breder moeten zijn dan alleen PvdA en GroenLinks”

De formatie zit in een impasse. Rutte zwijgt nog altijd over de voortgang. De PvdA en GroenLinks hebben dit weekend hun samenwerking kracht bij gezet en informateur Hamer begon vandaag aan een nieuwe gespreksronde. Wat voor scenario’s zijn er na vijf maanden onderhandelen nog denkbaar? Bij Op1 bespreken we het met oud-voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet en politiek commentator voor EenVandaag Joost Vullings.

Nederland ergert zich kapot
Mark Rutte vertelde maandag dat Nederland zich kapot aan het ergeren is aan het lopende formatieproces. Daarmee omschrijft hij het gevoel goed, maar volgens politiek commentator Joost Vullings maakt het het er niet beter op. “Hij zegt dat hij niks kan zeggen, maar eigenlijk wil de gewoon niks zeggen. We kunnen nu alleen maar vooruit kijken naar de dag van morgen.”

Elimineren
Of de dag van morgen positief nieuws zal brengen is nog maar zeer de vraag. Joost Vullings: “Ik denk eigenlijk dat morgen een dag wordt waarop twee opties geëlimineerd gaan worden, tenzij er een wonder geschiet. Dan zijn de twee opties waar we maanden over hebben gepraat van tafel en het zit nu helemaal vast op onmacht, onwil en angst voor de kiezer in de toekomst.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Brede linkse samenwerking
In het formatieproces hebben PvdA en GroenLinks besloten om samen één team te vormen. Oud-voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet staat helemaal achter dat besluit. “Ik vond het voor de formatie heel slim om te doen. Nu moeten de VVD en het CDA in ieder geval hun kaarten laten zien. Ik vind zelfs dat linkse samenwerking uiteindelijk nog breder zou moeten zijn dan alleen PvdA en GroenLinks.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Joost Vullings en Gerdi Verbeet terug.

Vergelijkbare artikelen