De lockdown in Shanghai is bikkelhard, maar is die terecht?

Isolatiecentra, mensen die weken opgesloten zitten in hun appartement en een voedseltekort. De Chinese stad Shanghai zit al meer dan twee weken volledig op slot en de lockdown in is bikkelhard. Correspondent Eva Rammeloo weet bij Op1 hoe wanhopig de bevolking in Shanghai is en aan Marion Koopmans vragen we of de lockdownmaatregelen wel op hun plaats zijn.

Shanghai zit al meer dan twee weken in een keiharde lockdown. Mensen zitten opgesloten in huis, mogen niet naar buiten en besmette mensen worden naar quarantainecentra gebracht. Correspondent Eva Rammeloo is even in Nederland en weet wat er in die centra gebeurt. “Als je in China besmet bent, dan moet je behandeld worden. Je wordt naar het ziekenhuis gebracht en daar krijg je een behandeling.”

In zo’n geval maakt het niet uit of je weinig of veel klachten hebt. Iedereen moet mee en wordt behandeld. “Die behandeling stelt weinig voor. Wat ik ervan heb begrepen, is dat je Chinese traditionele medicijnen krijgt. Dat zijn bijvoorbeeld kruidenmengseltjes om aan te sterken, maar geen koorstwerende middelen of iets in die richting.” Volgens de correspondente kreeg je eerst nog wel antibiotica toegediend, maar inmiddels is dat niet meer zo. “Het zijn gewoon teveel mensen. Het overgrote deel heeft nauwelijks symptomen, dus je kunt ze alleen maar vastzetten en afwachten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Is de lockdown terecht?

Waar hier in Nederland alle regels overboord zijn gegooid, zitten ze in china dus nog volledig op slot. Maar is dat terecht. Hoogleraar virologie Marion Koopmans ziet dat de lockdown besmettingen tegenhoud, maar vraagt zich af of dit de juiste optie is. “Het plaatst ze nu in een hele lastige situatie. Ze zeggen daar dat het beleid werkt, omdat ze alle golven uit weten te doven. Dat klopt ook: ze hebben veel minder covid-gevallen gehad dan de rest van de wereld.Volgens de formele lijn blijven ze dit doen, maar het is moeilijk voor te stellen dat het houdbaar is.”

Inmiddels zijn er in Shanghai opstanden onder de bevolking. Dat komt volgens Eva Rammeloo ook omdat Shanghai voorheen een stuk milder was dan de rest van China. “Shanghai is een beetje anders dan andere steden. De inwoners zijn wat rijker en hebben normaliter wat meer vrijheid dan in de rest van het land. Bij een besmetting gooiden ze het gebouw op slot en niet meteen de hele wijk of de hele stad. Dat zie je nu wel gebeuren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de lockdown in Shanghai terug.

Vergelijkbare artikelen