Ernst Kuipers, Xander van der Wulp, Andreas Voss & Ap Israël reageren op de persconferentie over de coronamaatregelen

Mark Rutte en Hugo de Jonge waarschuwden voor de komst van een derde besmettingsgolf op de persconferentie over de coronamaatregelen. De huidige lockdown wordt verlengd en pas op zijn vroegst zijn er vanaf 2 maart versoepelingen mogelijk. Te gast zijn Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, politiek verslaggever Xander van der Wulp van de NOS en arts-microbioloog en OMT-lid Andreas Voss. Ook Kapper Ap Israël zit aan tafel. Normaal gesproken knipt hij veel politici op het Binnenhof, maar ook die zijn al een tijdje niet meer langs geweest.

Moedeloze mannen
Er werd op de persconferentie niet heel veel nieuws gezegd. Xander van der Wulp denkt dan ook dat het kabinet vooral wilde uitleggen waarom we nog zo lang met deze strenge maatregelen moeten werken. “Wat ik vooral gezien heb, is dat ze om begrip vroegen voor hun situatie. Waar ze bij de vorige persconferentie uitstraalden het nog één keer met zijn allen te willen doen, zag je nu toch echt een beetje moedeloze mannen.”

Wat dat betreft zijn ze een beetje een weerspiegeling van hoe het volk zich voelt. “Veel mensen trekken het niet meer of begrijpen het niet meer. Ik denk dat ze wilden uitstralen dat ze dat begrijpen en daarom eerlijk willen zijn in hun overwegingen.” Aldus Van der Wulp

Avondklok
Wat betreft de avondklok verwijt Xander van der Wulp het kabinet dat ze zich teveel verschuilen achter het OMT. “Als je zo’n alarmerende persconferentie houdt kan je je afvragen waarom het kabinet niet gewoon zelf de beslissing neemt om de avondklok nog even door te laten lopen.” OMT-lid Andreas Voss is het hartstikke met deze uitspraak eens. “Vraag niet constant advies aan het OMT, maar neem een beslissing.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Veel onduidelijk
Op het moment is er volgens Voss ook nog veel onduidelijk. “We rekenen natuurlijk alleen maar met modellen en of het daadwerkelijk zo hard gaat als in Engeland weten we niet 100 procent zeker.” Moet de avondklok dan niet gewoon blijven totdat we meer zekerheid hebben? “We moeten even rustig naar de cijfers kijken. Iedereen wacht op dit moment op de ommekeer. Als de Britse variant nu echt zo aanwezig is als we van het RIVM horen, dan verwacht je nu de eerste stijgende cijfers te zien.”

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, vindt dat we vooral erg voorzichtig moeten zijn. “Besmettingen gaan naar beneden, het aantal patiënten in het ziekenhuis neemt langzaam iets af, maar tegelijkertijd zien we dat de Britse variant heel snel de overhand neemt. Met de huidige set aan maatregelen lijkt het niet te lukken om die variant onder controle te krijgen.” Volgens hem moet dat eerst wel gebeuren. “Je richt je op de meest besmettelijke variant en daar moet je de maatregelen op zetten. Met de huidige setting lijkt het mij heel verstandig om de avondklok te verlengen.”

Vaccineren
Kuipers is van mening dat de focus op dit moment vooral op het vaccineren moet liggen. “Volgende week zijn we niks verder. De Britse variant is dan niet weg en waarschijnlijk nog iets meer aanwezig. We moeten nu zo snel mogelijk vaccineren, zorgen dat we een hogere vaccinatiegraad halen en tot die tijd het aantal besmettingen zo lang mogelijk op een laag niveau houden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Onvermijdelijk
Wat opviel in de persconferentie was dat premier Rutte vertelde dat een derde golf onvermijdelijk is, maar dat is volgens Andreas Voss nog niet 100 procent zeker. “Het gaat echt weer stijgen. Hoe hoog deze stijging wordt, hangt er vanaf hoeveel vrijheden we mogelijk maken.”

Hoewel inmiddels wordt gezegd dat de Britse variant de overhand heeft, daalt het aantal besmettingen nog steeds. Kan je dat wel met elkaar rijmen? Volgens Voss moeten we ons op dit moment dan ook vooral extra tijd gunnen. “We vergeten heel vaak dat mensen tot veertien dagen en gemiddeld pas 5.5 dag na besmetting ziek worden, dus de besmettingen zijn eerder dan de cijfers. Datzelfde geldt voor de avondklok. Er is meer tijd nodig om dat te kunnen beoordelen.

Vaccinatiebeleid
Misschien wel het belangrijkste nieuws dat uit de persconferentie naar voren kwam, was dat we veel sneller gaan vaccineren. Er worden meer prikken gezet en de tijd tussen de eerste en de tweede prik wordt iets opgerekt. Ernst Kuipers vindt dit een hele slimme beslissing. “De snelste weg hieruit is vaccineren en als we hier snel uit willen komen, zullen we daarin ook wat meer risico’s moeten lopen.”

Het huidige vaccinatiebeleid is een belangrijke reden waarom Hugo de Jonge erg onder vuur ligt. Volgens Xander van der Wulp is niet alle kritiek terecht. “Het is misschien wat gevaarlijk om het voor een minister op te gaan nemen, maar ik moet zeggen dat ik me wel wat erger aan de felheid waarmee De Jonge onder vuur ligt. Het hele land stort zich op één persoon in deze heel ingewikkelde crisis.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Nieuw modebeeld
Volgens Van der Wulp was de uiteindelijke boodschap vooral dat het allemaal nog wat langer gaat duren en dat is vooral gericht aan ondernemers. Van der Wulp kijkt zijn kapper Ap Israël aan, die ook kapper is van veel politici op het binnenhof. “Hij vertelt mij ook dat alle ondernemers met het idee hebben gezeten dat op 9 februari misschien wel iets mogelijk zou zijn.”

Ap beaamt dat en vindt het verschrikkelijk dat hij en veel anderen al zo lang dicht zijn. “We zijn al vanaf halverwege december dicht en telkens hoor je weer: ‘nou misschien over drie weken.'” Toch wil Ap positief blijven. “Als ik nu naar het haar van Mark Rutte kijk, dan hoeft het van mij niet zo strak gedaan te worden, maar kan het best wat langer. Met lange kapsels kan je een nieuw modebeeld creëren, dus je kan van problemen ook iets leuks maken.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Andreas Voss, Ernst Kuipers, Xander van der Wulp en Ap Israël terug.

Vergelijkbare artikelen