Lodewijk Asscher over het verkiezingsprogramma van de PvdA: ”Corona is een vergrootglas gebleken”
Lodewijk Asscher is terug bij de socialistische ideologie met het verkiezingsprogramma van de PvdA, dat zondag werd gepresenteerd in een praktijklokaal van een MBO in Heerenveen. Bij Op1 is Asscher te gast om te praten over het verkiezingsprogramma en zijn ambities voor de aankomende verkiezingen.
In het verkiezingsprogramma van de PvdA staat onder andere dat de zeer rijken en de grote bedrijven meer belasting moeten betalen en dat de staatsschuld mag oplopen. Het verkiezingsprogramma lijkt wat linkser dan het programma van vier jaar geleden. Asscher: ”Dat komt niet alleen door de coronacrisis. Corona is wel een soort vergrootglas gebleken waardoor we nog duidelijker zien wat er scheef groeit in Nederland. Hele normale dingen zijn voor mensen onbereikbaar geworden. Denk aan betaalbare woningen, goed onderwijs en voldoende betaald krijgen voor fijn werk.”
De zorg
De PvdA schrijft in haar nieuwe verkiezingsprogramma dat ze het eigen risico willen afschaffen, de zorgpremie omlaag moet en zorgpersoneel moet structureel beter beloond worden. Toch wordt de zorg alleen maar duurder, dus hoe denkt de PvdA deze maatregelen toch te kunnen invoeren? Asscher: ”Wij laten zien dat als je doktoren weer in dienst neemt – in plaats van als bedrijven laat functioneren – we geld besparen. En we vragen een hogere bijdrage aan mensen die het heel erg goed hebben.”
Belastingtarief van zestig procent
Bij Op1 zegt Lodewijk Asscher dat de PvdA een extra belastingtarief van zestig procent wil invoeren voor de grootverdieners. Dat zou volgens de berekeningen van de arbeiderspartij zo’n zeshonderdmiljoen euro opleveren. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries vindt dat bedrag een lachertje. ”Dat is niks. Op een jaarbegroting van een land is dat helemaal geen factor. Dit is politiek voor de bühne.”
Lodewijk Asscher is het niet eens met de mening van De Vries. ”Met 270 miljoen verhoog je de salarissen van de leraren bijvoorbeeld. Dat geld kunnen we investeren in het onderwijs. Je kan daar bijvoorbeeld een offensief mee starten om kinderen weer aan het lezen te krijgen.”
De verkiezingen
Lodewijk Asscher zegt alleen in het kabinet te willen als of GroenLinks of de SP ook tot de coalitie behoort. ”Ik heb natuurlijk een zekere ervaring. Het maakt een enorm verschil of je met partijen om de tafel zit die je moet uitleggen waarom het eigen risico slecht is voor mensen, of dat je met partijen zit die denken dat dat een goed idee is.” Is fuseren met andere linkse partijen dan geen goed plan? Asscher: ”Ik denk dat een fusie ons niet sterker maakt.”